Közélet

Borrell az Európai Tanács ülése előtt: a háború nem áll a küszöbön

Az uniós csúcstalálkozó fő témája Ukrajna és Gáza lesz. Az uniós diplomácia vezetője szerint nem érdemes túlzásokba esni, nem fognak uniós polgárok a Donbászért meghalni.

A befagyasztott orosz kamatainak felhasználásáról szóló javaslatának a támogatására számít Josep Borrell, az biztonsági és külügyi főképviselője, aki minderről a kétnaposra tervezett brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve beszélt.

A diplomata felidézte, hogy a javaslat elfogadása évi mintegy 3 milliárd eurót jelentene Ukrajna számára, ugyanakkor hozzátette, hogy 

az unió részéről Kijevnek biztosított katonai segély a háború kezdete óta már eléri a 31 milliárd eurót, szemben a legutóbbi közlésével, amikor az még csak 28 milliárd euró volt.

European Council Meeting March 2024EU High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy, Josep Borrell, is speaking to the press as he arrives to attend a European Council summit in Brussels, Belgium, on March 21, 2024. EU leaders are discussing continued support for Ukraine amid Russia's war of aggression, security and defense, the unfolding situation in the Middle East, enlargement, external relations, migration, and agriculture. The leaders are also having lunch with UN Secretary-General Antonio Guterres. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A háború során kulcsszerepet játszó lőszerekről szólva Borrell elmondta, hogy az EU már 500 ezer lőszert adott az ukránoknak ingyen, míg ha ehhez a kereskedelmi lőszerszállításokat is hozzáadjuk, a szám további 400 ezerrel nő. Azonban elmondása szerint 2 millió is kevés lenne a lövedékekből.

A főképviselő szerint helyes, ha tisztában vagyunk az előttünk álló kihívásokkal, ám azokat eltúlozni sem érdemes, nem áll küszöbön a háború. 

Európa nem áll hadban, csupán támogatja Ukrajnát, és fel kell készülnie a jövőre, növelnie kell a védelmi és hadiipari képességeit.

De nem érdemes rémisztgetni az embereket a küszöbön álló háborúval, ami ugyanis sürgető, az az ukránok támogatása, de nincs szó arról, hogy európaiaknak kéne meghalniuk a Donbászért. Borrell szerint ehelyett az ukránokat kell támogatni, hogy ők ne halljanak meg a Donbászban, vagy épp Kijevben a légicsapások miatt.

A diplomata érintette a gázai konfliktus kérdését is, melynek kapcsán véleménye szerint az Európai Tanács támogatásáról fogja biztosítani az ENSZ palesztinokat segítő szervezetét, az UNRWA-t, és fenntartható tűzszünetre szólít majd fel, valamint a túszok szabadon engedésére.

Borrell szerint fontos elítélni a Hamász támadását, de Gáza lakói felé is ki kell fejeznünk az aggodalmunkat, ugyanis ami az övezetben történik, az elfogadhatatlan. Az ugyanis nem humanitárius katasztrófa, hanem az emberiség kudarca, mivel 

Gázában nem földrengés vagy árvíz pusztít, hanem a bombák.

A helyzet megoldásának pedig az az egyetlen módja, ha Izrael tiszteletben tartja a civileket, és több segélyt enged be Gázába. A levegőből nyújtott segélyek vagy az épülő kikötő sem elegendő, Gáza lakói ugyanis éheznek és gyógyszerekre szorulnak. Ezért a diplomata felszólította Izraelt, hogy engedje be a segélycsomagokat a területre. Kérdésre válaszolva pedig elmondta, hogy bár természetesen Izraelnek joga van az önvédelemhez, a bosszúhoz azonban nincs.

 

ukrajna háború Josep Borrell Európai Unió
Kapcsolódó cikkek