Közélet

Izrael megsemmisítette az eddigi legnagyobb Hamász-alagutat

A még decemberben felfedezett, Hamász által használt alagutat több mint két hónapig vizsgálta át az izraeli hadsereg, még végül megsemmisítették és lezárták a bejáratait.

Az izraeli hadsereg (IDF) megsemmisítette és lezárta a Hamász legnagyobb alagútját, amelyet még decemberben tártak fel. Az IDF azon dolgozott az elmúlt hetekben, hogy befejezze a hálózat átvizsgálását és végre lezárhassák az alagút bejáratait.

In this picture taken during a media tour organised by the Israeli military on December 15, 2023, soldiers visit a tunnel that Hamas reportedly used to attack Israel through the Erez border crossing on October 7. The Israeli army said on December 17, 2023 it had uncovered the biggest Hamas tunnel in the Gaza Strip so far, just a few hundred metres from the Erez border crossing. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: AFP

Az alagút egyes részeit hadi mérnökök robbantották fel, míg a hadsereg és a védelmi minisztérium később betont pumpált a megmaradt földalatti járatokba – írja a The Times of Israel.

A négy kilométeres alagút helyenként 50 méterrel volt a föld alatt és elég széles volt ahhoz, hogy járművek haladjanak át rajta.

A hálózat nem érte el Izrael területét, de egyértelműen támadó célokra lett kialakítva, mintsem védekezésre vagy elszigetelésre. Az egyik aknát mindössze 400 méterre találták meg az Erez-átkelőhelytől. „Az alagút szélessége arról árulkodik, hogy a Gázai övezet határán lévő közösségek elleni járműves razziák kivitelezésére használták” – mondta a Gázai Hadosztály északi dandárának parancsnoka, Haim Cohen ezredes. Az IDF tájékoztatása szerint az alagútprojektet Muhammad Szinvar, a Hamász gázai vezetőjének, Jahija Szinvarnak a testvére vezette.

Nemrég az IDF az UNRWA gázai székhelye alatt talált rá a Hamász egyik adatkezelő központjára.

Az alagútban számítógépeket, nagy teljesítményű szervereket, ipari akkumulátorokat és az azokat működtető Hamász-fegyveresek lakóhelyiségeit tárták fel az izraeli katonák. Mivel mindez az UNRWA központja alatt volt, Izrael nem sújtotta légicsapásokkal ezt a helyet, amelyhez a palesztin foglyok kihallgatásával szerzett információ vezette el Gázaváros előkelő Rimal negyedében. Az IDF szerint az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete többszáz iszlamista terroristát alkalmaz, akik részt vettek a Hamász az október 7-i terrortámadásban.

 

izraeli háború Izrael Hamász gázai övezet alagút
Kapcsolódó cikkek