Erez átkelő közelében bukkant a Hamász eddigi legnagyobb alagútjára az izraeli hadsereg (IDF) – derül ki a fegyveres erők közleményéből, mely szerint a kérdéses járat négy kilométer hosszú és néhol akár 50 méterrel is a felszín alatt van, miközben a vége alig 400 méterre van a határtól, de nem ér el az izraeli területekig.

Az alagútban akár járművek is elférnek, ami lehetővé teszi, hogy azon jelentős szállítmányok haladjanak keresztül, de oldalelágazások, vízvezetékek, elektromos és kommunikációs hálózat is található a járatokban a Magyar Nemzet írása szerint. Az IDF az alagútban több ajtót is berobbantott, hogy be tudjon azok mögé hatolni.

In this picture taken during a media tour organised by the Israeli military on December 15, 2023, soldiers visit a tunnel that Hamas reportedly used to attack Israel through the Erez border crossing on October 7. The Israeli army said on December 17, 2023 it had uncovered the biggest Hamas tunnel in the Gaza Strip so far, just a few hundred metres from the Erez border crossing. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint nem egyszerű alagútról, hanem egy valóságos városról van szó, amit a Hamász ahelyett ásott és épített, hogy a gázai polgárokra költötte volna a pénzt.

Becslések szerint legalább nyolcszáz alagútból áll a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet hálózata, amiből az IDF már ötszázat megtalált és megsemmisített. 

Az izraeli hadsereg folytatja az alagutak felkutatását és tovább mélyíti szárazföldi hadműveletét a terület déli részén, ahol tudomása szerint további jelentős alagútrendszerek vannak, és ahol az október 7-i támadás szervezői is bujkálnak.

Egyes értesülések szerint a terrorszervezet gázai parancsnoka, Haníje Szinuár is ott van, és túszok is lehetnek a járatrendszer mélyén, hasonlóan ahhoz, ahogy az övezet északi részén is volt. Izrael végső esetben akár tengervízzel is eláraszthatja a járatokat.