BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Joe Bidennel találkozott Giorgia Meloni: az illegális migrációról beszélgettek

Az olasz kormányfő szerint véget kell vetni az illegális migrációnak és az emberkereskedelemnek. Az olasz miniszterelnök washingtoni látogatása előtt együttműködés született közösen finanszírozott afrikai projektekről.

Az emberkereskedelemmel szembeni globális szövetség elindítását szorgalmazta Giorgia Meloni olasz kormányfő, a G7-csoport soros elnöke John Biden amerikai elnöknek a Fehér Házban – közölte az európai idő szerinti péntek éjjel tartott találkozóról a római miniszterelnöki hivatal.

BIDEN, Joe; MELONI, Giorgia
Fotó: Filippo Attili

A kétoldalú megbeszélésen Giorgia Meloni hangoztatta, hogy véget kell vetni az illegális migrációnak és az emberkereskedelemnek.

Globális szinten az emberkereskedelem vált a bűnözés legnyereségesebb pénzügyi tevékenységévé, és ebbe nem szabad belenyugodnunk. Ezért globális szövetség elindítását javaslom az emberkereskedelem ellen – mondta Giorgia Meloni a közösségi oldalain közölt videóüzenetében.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport Olaszország vezette félévében kiemelt figyelmet szentelnek az afrikai kontinensnek.

Giorgia Meloni kifejtette: Afrika nem szegény kontinens, hanem jelentős emberi és természeti erőforrásokkal rendelkezik, de korábban "kizsákmányoló" politika jellemezte az Afrikához való hozzáállást.

Meloni úgy vélte, ezen a szemléleten kell változtatni, ami megoldást adhat a migrációs válságra is.

Az olasz miniszterelnök Washingtonba indulása előtt olasz-amerikai együttműködési megállapodás született közösen finanszírozott afrikai projektekről. Az úgynevezett Mattei-terv programjairól van szó, amelyeket Róma indított az afrikai országok gazdasági, egészségügyi, oktatási fejlesztésére. A Mattei-terv, melynek részleteit Giorgia Meloni a Rómában január 29-én rendezett Olaszország-Afrika konferencián mutatta be, a kivándorlás okainak megszüntetésével szándékozik megfékezni, sőt leállítani a migrációt Olaszország és Európa irányába.

Giorgia Meloni meghívta Joe Bident a G7-ek állam- és kormányfői csúcstalálkozójára, amelyet június közepén a dél-olaszországi Puglia tartományban rendeznek meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.