Az emberkereskedelemmel szembeni globális szövetség elindítását szorgalmazta Giorgia Meloni olasz kormányfő, a G7-csoport soros elnöke John Biden amerikai elnöknek a Fehér Házban – közölte az európai idő szerinti péntek éjjel tartott találkozóról a római miniszterelnöki hivatal.

BIDEN, Joe; MELONI, Giorgia
Fotó: Filippo Attili

A kétoldalú megbeszélésen Giorgia Meloni hangoztatta, hogy véget kell vetni az illegális migrációnak és az emberkereskedelemnek.

Globális szinten az emberkereskedelem vált a bűnözés legnyereségesebb pénzügyi tevékenységévé, és ebbe nem szabad belenyugodnunk. Ezért globális szövetség elindítását javaslom az emberkereskedelem ellen – mondta Giorgia Meloni a közösségi oldalain közölt videóüzenetében.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport Olaszország vezette félévében kiemelt figyelmet szentelnek az afrikai kontinensnek.

Giorgia Meloni kifejtette: Afrika nem szegény kontinens, hanem jelentős emberi és természeti erőforrásokkal rendelkezik, de korábban "kizsákmányoló" politika jellemezte az Afrikához való hozzáállást.

Meloni úgy vélte, ezen a szemléleten kell változtatni, ami megoldást adhat a migrációs válságra is.

Az olasz miniszterelnök Washingtonba indulása előtt olasz-amerikai együttműködési megállapodás született közösen finanszírozott afrikai projektekről. Az úgynevezett Mattei-terv programjairól van szó, amelyeket Róma indított az afrikai országok gazdasági, egészségügyi, oktatási fejlesztésére. A Mattei-terv, melynek részleteit Giorgia Meloni a Rómában január 29-én rendezett Olaszország-Afrika konferencián mutatta be, a kivándorlás okainak megszüntetésével szándékozik megfékezni, sőt leállítani a migrációt Olaszország és Európa irányába.

Giorgia Meloni meghívta Joe Bident a G7-ek állam- és kormányfői csúcstalálkozójára, amelyet június közepén a dél-olaszországi Puglia tartományban rendeznek meg.