Közélet

Kiderült, mitől hibásodtak meg a Vörös-tenger alatt futó internetkábelek

Több tenger alatti internetkábel is megsérült a Vörös-tenger alatt. Vélhetően nem szándékos támadásról van szó, de így is a jemeni húszikhoz köthető a hiba. A DE-CIX internetes adatközpont szerint a probléma nem érinti az adatforgalmat, mivel a tartalék vezetékek továbbra is működnek.

A DE-CIX internetes adatközpont technológiai igazgatója elmondta, hogy a Vörös-tenger alatt futó internetkábeleik a jemeni partok közelében meghibásodtak. Thomas King szerint nem célzott támadás volt az adattviteli kábelek ellen.

Ships and communication network concept. maritime traffic, net,internet,cable,kábel,
Kiderült, mitől hibásodtak meg vörös-tengeri internetkábelek.
Fotó: GettyImages

A frankfurti DE-CIX  világ legnagyobb adatközpontja, ami a világ minden táján üzemeltet olyan csomópontokat, amik eljuttatják az internetet az egyes országokba – írta meg a Spiegel.

Thomas King szerint nem közvetlen támadás érte a kábeleket, de a jemeni húszi lázadók akciói okozhatták a meghibásodást.

A húszik februárban kilőttek egy teherhajót a jemeni partoknál, ami aztán 70 kilométert sodródott irányítás nélkül, végül elsüllyedt. Azt feltételezzük, hogy az elsüllyedt hajó okozhatott kárt a vezetékekben

– mondta a technológiai igazgató. Hozzátette, hogy egyelőre három sérült kábelről tudnak, amik mind más cégekhez tartoznak. King elmondta, hogy az ilyen váratlan esetek miatt minden vezetékhez építenek egy tartalék vonalat is, amire át lehet állni, ha a főkábel megsérülne. Mint magyarázta, ez most is így történt, a három megrongálódott vezetékről a forgalmat a tartalékokra vezették át, így az adatfolyam zavartalan maradt.

King azt is elárulta, hogy az internetezők nagy része nem érzékel semmit a kábelek meghibásodásából az előbb említett tartalék vezetékek miatt, de úgy véli, hogy Európában és Ázsiában így is lehetnek olyan területek, ahol kis kését lehet tapasztalni az adatátvitelben.

Mi történne, ha az összes vörös-tengeri internetkábel megsérülne?

Thomas King szerint a Vörös-tenger az internetes adatforgalom egyik legfontosabb útvonala az európai és ázsiai kontinensen. Ez a legrövidebb út, min össze lehet kötni Eurázsiát. Szerinte ez azt jelenti, hogy amennyiben az itt futó összes vezeték leáll, annak globális hatásai lennének.

Ha a vörös-tengeri útvonalat elveszítenénk, akkor az Európa és Ázsia között futó adatforgalmat Afrika megkerülésével lehetne csak megoldani. Ez olyan nagy mértékű késleltetést jelentene, amit az egész bolygón megéreznének az internet-felhasználók. Természetesen King kiemelte, hogy ez a zavar csak az Európa és Ázsia között futó adatforgalmat érintené, az amerikai útvonalakra nem lenne hatással.

Thomas King szerint a jelenlegi háborús konfliktusok miatt egyre nagyobb veszélybe kerül az internet.

A mostani háborúkban egyre több támadás éri az infrastruktúrát. Utakat, vasúti pályákat, vagy repülőtereket rombolnak le a harcoló felek. Sajnos attól tartunk, hogy hamarosan a digitális infrastruktúra is a célkeresztbe kerülhet

– mondta King.

 

Vörös-tenger internetkábel húszik internet
Kapcsolódó cikkek