Közélet

Lemond az izraeli katonai hírszerzés egyik vezetője

Bejelentette lemondását Amit Saar dandártábornok, az izraeli Katonai Hírszerzési Kutatási Osztályának vezetője. Távozását az október 7-ei támadással kapcsolatos kudarcokkal indokolta.

Lemondott egy magas rangú izraeli hírszerző tiszt, távozását pedig a Hamász október 7-i támadásához vezető kudarcokkal indokolta. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató közlése szerint a Katonai Hírszerzési Kutatási Osztály vezetője, Amit Saar dandártábornok azután fog távozni, hogy befejezte az október 7-ei támadással kapcsolatos kudarcok vizsgálatait.

Fotó: Jalaa Marex/AFP

A Kan közlése szerint Saar kijelentése egy olyan konferencián hangzott el, melyen részt vett a Hírszerzési Igazgatóság vezetője, a 8200-as egység parancsnoka és más hírszerző tisztek – írja a The Times of Israel.

Tisztában vagyok vele, hogy amint befejeződik a katonai nyomozás, azok, akik a Katonai Hírszerzési Igazgatóságon mindent újjá fognak építeni, már más parancsnokok lesznek

– mondta Saar. Az izraeli hadsereg most több támogatást fog kapni az államtól, ugyanis a parlament jóváhagyta a költségvetés háborús módosítását, több tízmilliárd sékellel megnövelték az állami kiadásokat annak érdekében, hogy finanszírozzák a Hamász elleni harcot. Az új költségvetés több tízmilliárd sékellel (több ezermilliárd forinttal) megnövelte az állami kiadásokat annak érdekében, hogy finanszírozzák az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben október óta tartó hadműveleteket.

 

hírszerzés izraeli háború Izrael Moszad
Kapcsolódó cikkek