Közélet

Macron: a Moszkvában gyilkoló dzsihadisták Franciaországban is próbálkoztak

A francia államfő szerint a Moszkva mellett történt terrortámadás felelősei Franciaországban is próbálkoztak hasonló támadások kivitelezésével. Macron szerint a terrortámadást Oroszországnak nem szabadna felhasználnia Ukrajna ellen.

Franciaországban az elmúlt hónapokban több merényletkísérlettel is próbálkozott az Iszlám Állam dzsihadista csoportnak az az ága, amely az orosz főváros melletti Krasznogorszkban végrehajtotta a 137 halálos áldozatot követelő merényletet – jelentette ki hétfőn Emmanuel Macron államfő néhány órával azután, hogy a kormány legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget.

Macron már nem csak szavakkal keménykedik, a diktátorok népszerű eszközéhez nyúlt
Fotó: AFP

„Óvakodnunk kell az ügy mindenfajta politikai felhasználásától vagy félretájékoztatástól, inkább szigorúnak és hatékonynak kell lennünk. Ebben a szellemben haladunk előre, és remélem, hogy Oroszország is ezt teszi” – tette hozzá a francia elnök, amikor megérkezett Guyanába.

Cinikus és kontraproduktív lenne magára Oroszországra és állampolgárainak biztonságára nézve is ezt a helyzetet megpróbálni Ukrajna ellen fordítani

– hangsúlyozta Emmanuel Macron újságírók előtt.

A péntek este négy fegyveres által a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma 182. A merénylet elkövetőjeként még péntek éjjel az Iszlám Állam jelentkezett. A francia sajtóban megszólaló szakértők szerint a terrorszervezet afgán ága hajthatta végre a támadást. Emmanuel Macron elmondta: 

a francia hírszerző szolgálatok úgy vélik, hogy az Iszlám Állam Horászán rendelte meg és hajtotta végre a támadást.

A francia elnöki hivatalban a védelmi tanács vasárnap esti ülésén a kormány megállapította, hogy „ez a bizonyos csoport, amely, úgy tűnik, érintett ebben a támadásban, többször is kísérletet hajtott végre a mi hazánkban is”. A biztonsági készültséget januárban csökkentették másodfokúra a legmagasabb szintről, amelyet azután hirdetett ki a kormány, hogy október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában

 

moszkva emmanuel macron Francaiország terrorizmus
Kapcsolódó cikkek