Közélet

Mesterséges intelligenciával aknamentesítené Ukrajnát a Palantir

A világ leginkább elaknásított országában a Palantir szoftvere azt mondaná meg, hogy hol érdemes keresni az aknákat. A terület megtisztítása azonban így is évekig tart.

Az ukrán gazdasági minisztérium és a Palantir Technologies megállapodást írt alá, amely szerint az adatelemző cég mesterséges intelligenciával segít majd aknamentesíteni az országot a következő évtizedben.

Demining in Kharkiv Region, UkraineKHARKIV REGION, UKRAINE - OCTOBER 24, 2023 - An EOD expert places a metal detection on the stacks of defused landmines as a consolidated squad of the Explosives Service of Ukraine carries out demining works in Kharkiv Region, northeastern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A Peter Thiel által alapított cég MI-vel felszerelt szoftverrel fogja segíteni az ukrán kormányt az aknakeresésben. A szoftver azt fogja megmondani, hogy mely területeken érdemes a munkát elkezdeni és folytatni – közölte a cég hétfőn.

Az orosz invázió óta Ukrajna a leginkább elaknásított ország a világon, és híján van az aknamentesítéshez szükséges kapacitásoknak. Julia Szviridenko gazdasági miniszter szerint mintegy két csehországnyi terület (Csehország nagyjából négyötöd akkora, mint Magyarország) lehet érintett. Az aknamentesítés a tárcavezető szerint a háború utáni újjáépítésnek is az alapja lehet. Ezek az együttműködések milliók biztonságához járulhatnak hozzá – írja a Bloomberg.

Ukrajna az elaknásított területek 80 százalékát szeretné megtisztítani tíz éven belül.

 

Ukrajna Palantir Technologies aknamentesít háború
Kapcsolódó cikkek