A Der Spiegel szerint a német védelmi minisztérium vezetője, Boris Pistorius elrendelte a kötelező katonai szolgálat visszaállítására vonatkozó javaslatok elkészítését. A lap által idézett nem nyilvános kormánydokumentumok szerint Pistorius a 2025 őszén esedékes Bundestag-választás előtt törekszik a sorkatonaság visszaállítására. A vonatkozó javaslatokat Pistorius utasítása szerint áprilisig kell elkészíteni. Németország 2011-ben felfüggesztette a kötelező katonai szolgálatot, és áttért a hivatásos csapatokra.

Fotó: AFP

A szociáldemokraták koalíciós partnerei egy önkéntes modellt támogatnak Boris Pistorius védelmi miniszter katonai szolgálatra való törekvése nyomán. A liberálisok (FDP) azonban ettől is elhatárolódtak. „Mi, liberálisok, motivált, tisztességesen fizetett szakemberek hadát akarjuk, akik saját belső indíttatásukból akarják megvédeni hazánkat” – mondta Alexander Müller, a Bundestag-frakció védelempolitikai szóvivője a lapnak. „A kötelező katonai szolgálat békeidőben súlyosan sérti a polgári szabadságjogokat, a karrierszabadságot és a saját élettervezést, ezért elutasítjuk” – szögezte le.

A Spiegel információi szerint Pistorius arra utasította munkatársait, hogy „április 1-jéig terjesszék elő egy olyan német katonai szolgálati modell lehetőségeit, amely méretezhető, és a fenyegetésekhez igazodva járul hozzá a nemzeti ellenálló képességhez”.