Közélet

Orosz hadihajót semmisíthettek meg az ukránok a Krími hídnál

Napokkal azután, hogy kiszivárgott számos német tiszt beszélgetés a Krími híd felrobbantásáról, egy orosz hadihajó és a Kercs-híd támadásáról számolt be az ukrán média. Egyelőre sem az ukrán, sem pedig az orosz hadsereg nem erősítette meg a támadásokat.

Az ukránok kilőtték az orosz fekete-tengeri flotta egyik hadihajóját, a Szergij Kotovot. Az ukrán média szerint az orosz hajót a Krím-félszigetnél érte találat, erről a Liga.net egyik munkatársa számolt be, aki állítólag az ukrán védelmi erőknél dolgozik.

Orosz hadihajó járőrözik a Kerch-hídnál. A Szergej Kotovot már 2023 szeptemberében is ukrán támadás érte.
Fotó: AFP

Hétfőről keddre virradó éjszaka a Szergij Kotov orosz hadihajót találta érte a Kercs-híd közelében, és a híd felől is többen robbantásokat jelentettek – írja a Liga.net. Az ukrán média szerint

az orosz hadihajót találtat érte, elsüllyedt és nem lehet helyreállítani.

A támadásról felkerült egy videó a YouTube-ra, de egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban a Szergij Kotov látszik a felvételen. Az orosz hadihajót már 2023 szeptemberében többször is támadás érte, ami után dokkba küldték, hogy megjavítsák.

Az oroszok nem erősítették meg a Kercs-hídnál történt támadásokat, viszont a Ria Novosztyi állami média azt közölte, hogy átmenetileg leállították a forgalmat a hídon.

Az orosz lap szerint jelenleg kilenc személyvonat várja a áthaladást, arról viszont nem számoltak be, hogy miért áll a forgalom. 

A moszkvai német nagykövetet a napokban beidézte az orosz külügyminisztérium, ugyanis kiszivárgott egy német tisztek közti beszélgetés, amelyben Krími híd felrobbantásáról egyeztettek. Margarita Szimonján, az orosz RT televízió főszerkesztője pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát.

 

oroszország Kercsi-híd Krími-híd ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek