Az ukránok oldalán harcoló Oroszországi Szabadság légió, az RDK és a Szibériai Zászlóalj harcosainak Belgorod és Kurszk térségébe való áttörését kommentálta Vlagyimir Putyin, orosz elnök a Ria Novosztyi című lapnak adott interjúban. Mint mondta, a támadást a választások megzavarására irányuló kísérletnek tekinti, és az esetleges tárgyalásokon „ütőkártyát szerezni” a területcseréhez.

Az Oroszországi Szabadság légió nehéz éjszakát hirdetett szerdán az oroszok számára a Kurszk régióban

Putyin szerint az ilyen támadások „Ukrajna kapcsolati kudarcai hátterében” történnek, és „információs hatásra” készültek, de szerinte egyik célt sem érték el. Az orosz elnök úgy vélte, hogy az orosz önkénteseknek nevezett katonák között voltak külföldi zsoldosok is.

„Itt az államhatár vonalán az ellenség mindenekelőtt szabotázscsoportokkal próbált megtámadni – itt a vezérkar legfrissebb jelentése –, nagyjából 300 emberről volt szó, köztük külföldi zsoldosok részvételével” – mondta Vlagyimir Putyin.

Tegnap az X közösségi oldal tele volt azzal a hírrel, hogy az ukránok oldalán harcoló orosz önkéntesek megtámadtak egy orosz települést, és el is foglalták, videót is közzétettek arról, ahogy állítólag menekülnek az orosz katonák. Az Oroszország Szabadsága légió, az RDK és a Szibériai Zászlóalj légió harcosai szerdán arról számoltak be, hogy behatoltak Oroszország határterületére, és felhívást tettek közzé a Telegram-csatornáikon, hogy az oroszok csatlakozzanak hozzájuk.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat ugyanakkor közölte, hogy az orosz területre való behatolási kísérlet során közel háromszáz Ukrajnából áttörő harcos életét vesztette, vagy megsebesült, és több tucat felszerelés megsemmisült. Ezzel egy időben a közösségi hálózatokon az ukrán önkéntes alakulatok videókat tettek közzé kézifegyverekről és az orosz felszerelések megsemmisítéséről az Orosz Föderáció területén. Ma pedig már arról jelent meg videó, ahogy a megtámadott Tyotkino fau középpontjában, teljes nyugalomban nyilatkozik egy orosz katona arról, hogy a támadásokat teljesen visszaverték, a település lakói is hasonlóan nyilatkoztak, elismerésüket kifejezve az orosz katonák kiállásáért. 

Az ukrán sajtó pedig ma arról számolt be, hogy az orosz önkéntesek további támadásokat jelentettek be az orosz hadsereg ellen Belgorodban és Kurszkban.