Több száz diák eltűnt, miután fegyveresek megtámadtak egy iskolát Nigéria északnyugati részén, Kaduna államban. A banditák mintegy 300, nyolc és 15 év közötti diákot raboltak el, közülük 25-öt már kimentettek, de 275 kiskorút továbbra is keresnek az al-Dzsazíra szerint. A hatóságok megerősítették a történteket, de pontos számadatokat egyelőre nem árultak el, mivel még összegzik az információkat.

This video grab taken from an AFPTV video on March 7, 2024 shows families of abducted pupils gathering during the visit of the Kaduna State governor Uba Sani after gunmen kidnapped over 280 from a school in Kuriga. Gunmen have kidnapped more than 200 pupils during a raid on a school in northwest Nigeria, a teacher and local residents said, in one of the country's largest mass abductions.Kidnappings for ransom are common in Africa's most populous country, where heavily armed criminal gangs have targeted schools and colleges in the past, especially in the northwest, though such attacks have abated recently.Local government officials in Kaduna State confirmed the kidnapping attack on Kuriga school on March 7, 2024, but gave no figures as they said they were still working out how many children had been abducted. (Photo by AFPTV / AFP)
A helyiek dühösök, szerintük a kormány nem fordít elég figyelmet a problémára. Fotó: AFP

A váltságdíjért történő emberrablások gyakoriak Afrika legnépesebb országában, ahol a jól felfegyverzett bandák iskolákat és főiskolákat vesznek célba. Májusi hivatalba lépése óta Bola Tinubu elnök egyik prioritásává tette a jól felfegyverzett bűnözők, a dzsihadisták és az etnikai alapon szerveződő lázadó csoportok miatti rossz közbiztonság javítását, de a hadsereget és a rendőrséget leköti, hogy számos milíciával vív harcot.

A helyiek arra panaszkodnak a sajtónak, hogy a kormány nem fordít elég figyelmet a problémára és az északi területekre. Ez már a második tömeges emberrablás egy héten belül az országban, tegnap az északkeleti Borno állam hatóságai azt közölték, hogy legalább 200 embert, zömében tűzifát gyűjtő nőket és gyerekeket vittek magukkal a csádi határtól nem messze.

A leghíresebb eset még 2014-ben történt, amikor a Boko Haram iszlamista csoport több mint 200 diáklányt rabolt el Borno államban egy faluból, míg 2021-ben jól szervezett bűnözők Kadunában több mint 150 gyermeket vittek magukkal egy rajtaütés során. Ők hónapokkal később visszakerültek a családjukhoz, miután kifizették a váltságdíjat.

Putyint Afrika messiásává avatja a megsemmisítő éghajlatváltozás

Semmi sincs ingyen – szól a régi alapigazság, amely most is, az afrikai országok és Oroszország viszonyrendszerét vizsgálva is megerősítést nyer. Oroszország ugyanis ingyen oszt szét gabonát az élelmiszerhiánnyal küzdő országoknak, és cserébe értékes politikai támogatást kap – pontosan abban az időben, amikor az európai országok és az Egyesült Államok hátat fordít neki.