Szén-monoxid-mérgezésben elhunyt egy idős nő a Komárom-Esztergom vármegyei Ácson szombat délután – tudatta Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

A szén-monoxid-érzékelő életet menthet

Egy gázpalackról működő, nyílt égésterű fürdőszobai vízmelegítő volt a mérgező gáz forrása. Azért keletkezhetett szén-monoxid, mert a nyílt lánggal működő készülék környezetében nem volt elegendő oxigén.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt tértben nyílt láng ég, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. 

A hasonló esetek megelőzése érdekében minden nyílt lánggal működő fűtő-, főző- és vízmelegítő eszköz közelébe érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolni.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen mérgező gáz, amely nem véletlenül érdemelte ki a csendes gyilkos elnevezést. A mérgezés felismerését nehezíti, hogy a tünetei nagyban hasonlítanak más betegségek tüneteihez; rendszerint általános rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság jelentkezik. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás és halál állhat be.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint évente csaknem 400 esetben van szükség beavatkozásra szénmonoxid-mérgezés miatt.

 Nagyon fontos, hogy a tüzelőberendezések megtervezését és telepítését szakemberre bízzuk, aki képes megfelelő szabályok és szabványok betartása mellett végezni a munkát. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a leggondosabban telepített berendezések is veszélyforrást jelentenek, ha a működtetésük nem megfelelő.