Vitályos Eszter lesz az új kormányszóvivő – írta meg a Magyar Hang a saját értesüléseire hivatkozva. Ha igaz a hír, az több szempontból is fontos fejlemény.

Szentkirályi Alexandra
Újra lesz nő a kormányban – kiderült, ki léphet Szentkirályi Alexandra helyére / Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Egyfelől azt jelentené, hogy ismét lenne női tagja a kormánynak, másfelől pedig felülírná azt az eddig ismert forgatókönyvet, hogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár veheti át kvázi Szentkirályi Alexandra szerepét.

Mint ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, az eddigi kormányszóvivő elfogadta a Fidesz budapesti választmányának felkérését, elindul a főpolgármesteri posztért. Emiatt a kormányban betöltött feladatáról lemondott. A kabinet hivatalosan is elbúcsúztatta szerdán.

Arról, hogy ki követheti őt, korábban az ATV értesülései alapján az jelent meg a sajtóban, hogy Kovács Zoltán állhat a jövőben Gulyás Gergely mellett a kormányinfókon. Ez egyébként nem zárja ki feltétlenül, hogy a kormányszóvivői posztra Vitályos Eszter kerül, mindössze csak azt jelentené, hogy kvázi az eddigi kormányszóvivői tevékenység megoszlik közte és Kovács Zoltán között. De persze az sem zárható ki, hogy mégse Kovács Zoltán tartja majd a kormányinfókat, hanem Vitályos Eszter.

Ez bizonyára hamarosan ki fog derülni, az esetleges kinevezésnek ugyanis meg kell jelennie a Magyar Közlönyben. A Magyar Hang Vitályos Esztert ugyan nem érte el, de a stábjából úgy nyilatkoztak, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánják az értesülést, és amennyiben lesz ilyen döntés, azt nyilvánosságra fogják hozni.

Mit kell tudni Vitályos Eszterről?

Vitályos Eszter a Fidesz országgyűlési képviselője, a Csák János által vezetett Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese. Korábban dolgozott az Országgyűlés Hivatalában, majd a Miniszterelnökségen, később pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogi és gazdasági elnökhelyettesévé nevezték ki. Aztán 2014-től 2018-ig a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára volt, ezután az Emberi Erőforrások Minisztériumában az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkári feladatokat végezte. 

Az Országgyűlésbe 2021-ben került be L. Simon László parlamenti helyére, majd a 2022-es országgyűlési választáson egyéni mandátumot szerzett a szentendrei választókerületben.

Ilyen kormányülés még nem volt: új szereplő tűnt fel Orbán Viktor mellett

Biró Marcellt frissen nevezeték ki a miniszterelnök főtanácsadójának, máris részt vett a szerdai kormányülésen.