Közélet

Vérszemet kaptak a weimari hármak: új szövetség jön létre Ukrajna felfegyverzésére

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Donald Tusk lengyel kormányfő megállapodtak, hogy soha nem hagyják győzni Oroszországot.

Új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei annak érdekében, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudják ellátni Kijevet az Oroszországgal szemben vívott háborúban - jelentette be pénteken Olaf Scholz német kancellár, miután megbeszélést folytatott Berlinben Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tusk lengyel kormányfővel.
 

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Donald Tusk lengyel miniszterelnök az úgynevezett weimari háromszög vezetőinek csúcstalálkozóján 2024. március 15-én. Fotó: AFP

Az újabb szövetséget az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Ramstein formátumú együttműködésének keretében hozzák létre. Olaf Scholz azt ígérte, hogy mihamarabb még több fegyvert fognak beszerezni "az egész világpiacról" Ukrajna támogatására.
Franciaország, Németország és Lengyelország "egységes és eltökélt abban, hogy soha ne hagyják Oroszországot győzedelmeskedni" - jelentette ki a közös sajtótájékoztatón a francia államfő.

Nagyon szeretne háborúzni Macron - Ismét arról beszélt, hogy katonákat kell küldeni Ukrajnába

A francia államfő szerint vörös vonalat kell húzni.

 

Donald Tusk orosz-ukrán háború Emanuel Macron Olaf Scholz
Kapcsolódó cikkek