Hernádnémetiben, a Református Általános Iskolában tartott hatodik osztályos tanulóknak a pénzügyi alapokról tanórát Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke – olvasható a jegybank pénteki közleményében, melyből az is kiderül, hogy a jegybank alelnöke örömmel látogatott el a községbe, régi iskolájába, ahol gyermekkorát töltötte.

Virág Barnabás
Virág Barnabás
Fotó: MNB

A jegybank alelnöke beszélt a családi költségvetésről, a tudatos pénzkezelésről, valamint a megtakarítások szerepéről is, hasznos példákkal világítva rá ezek fontosságára. A közlemény szerint 

az MNB számára kiemelt terület a jövő generációit felkészíteni a tudatosságra. 

„Ha pénzügyeinket okosan alakítjuk, azzal nemcsak saját ügyeinket, de a teljes magyar gazdaság versenyképességét is előremozdítjuk” – világított rá néhány komolyabb mondattal a tanulóknak a téma nemzetgazdasági szintű fontosságára. A pénzügyi tudást érdemes minél korábban bevinni az oktatásba, hisz modern pénzügyeink nemcsak új lehetőségeket nyitnak meg, de a digitalizáció világában új veszélyeket is rejtenek, amire időben fel kell készíteni mindenkit – tette hozzá Virág Barnabás.

A PÉNZ7 programban – mely a pénzügyi tudatosságot és a vállalkozói kompetenciákat fejleszti – országszerte több mint ezer iskola 200 ezer diákja 15 ezer rendhagyó tanóra keretében, 650 önkéntes közreműködésével vesz részt. Hazánk 2015-ben alapítóként csatlakozott a European Money Week Európa-szerte mintegy 35 országban egy időben zajló kezdeményezéséhez, emellett több éve kiemelt résztvevői vagyunk az OECD/INFE által szervezett Global Money Week világszintű programjának is.