Az Amerikai Egyesült Államok és Japán közötti védelmi és technológiai együttműködés elmélyítését ígérte Joe Biden amerikai elnök szerdán, amikor Washingtonban fogadta Kisida Fumio japán miniszterelnököt.

amerikai japán csúcs
Kisida Fumio japán miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök Washingtonban találkozott / Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Az elnök a Fehér Házban tartott amerikai–japán csúcstalálkozót megelőzően újságírók előtt elmondta, hogy a japán kormányfővel megvitatják annak módjait, hogy az indiai- és csendes-óceáni térség miként maradhat a világ egy nyitott és sikeres régiója. Joe Biden globális partnerségnek nevezte a két ország kapcsolatát, és kijelentette, hogy sikerült elérni a 64 éve aláírt amerikai–japán kölcsönös együttműködési és biztonsági megállapodás célját, amely egy megbonthatatlan szövetség kiépítése volt.

Az elnök egyben köszönetét fejezte ki, hogy Japán az ukrajnai háború kezdetétől kiállt az Oroszország elleni szankciók mellett, és több milliárd dollár támogatást nyújtott Ukrajnának.

Kisida Fumio azt hangsúlyozta, hogy Japán és az Egyesült Államok vezető szerepet tölt be a szabad és nyitott, jogállamiságon alapuló világrend fenntartásában és erősítésében, egymásnak pedig nélkülözhetetlen partnerei a fenntartható és befogadó terén.

A szerdai amerikai–japán csúcstalálkozó után, csütörtökön háromoldalúvá bővül a találkozó, amikor csatlakozik az amerikai elnökhöz és a japán miniszterelnökhöz a Fülöp-szigetek elnöke, Ferdinand Marcos Jr. A várakozások szerint a csúcstalálkozó napirendjén szerepel a Dél-kínai-tengeren kialakult feszültség, Kína fellépése a régióban, valamint szóba kerül majd a gazdasági kapcsolatok szélesítése.