A georgiai parlament szerdán első olvasatban elfogadta a külföldi ügynökökről szóló törvényt. A törvényhozás 150 képviselőjéből 83 szavazott az indítvány mellett, míg az ellenzéki képviselők bojkottálták a szavazást. A jogszabálynak még át kell mennie két olvasaton ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

Demonstrators gather against proposed foreign agent bill in Georgia's Tbilisi
A parlament az erőszakba fordult tüntetések ellenére elfogadta a georgiai ügynöktörvényt / Fotó: Anadolu via AFP

Miről szól a georgiai külföldi ügynöktörvény?

Az indítvány előírná, hogy 

a szervezeteket, amelyek anyagi eszközeinek több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák. 

Bírálói ezt ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

Kedden a törvény ellen tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik paprikaspray-t használtak, hogy megtisztítsák a parlament környékét a több ezer tiltakozótól. Tizenegy embert őrizetbe vettek, egy rendőr megsérült. A rendőröknek végül sikerült leverni az erőszakba fordult tüntetést, de ellenzéki csoportok szerda estére újabb akcióra szólítottak fel.

Brutálisan összeverekedtek a georgiai képviselők a parlamentben a külföldiügynök-törvény miatt – itt a videó

Kegyetlenül egymásnak estek a georgiai képviselők a parlamentben a külföldiügynök-törvény újbóli megvitatása előtt. A tervezet miatt már tavaly is verekedés tört ki a törvényhozók között.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az európai országok óva intettek a törvényjavaslat elfogadásától. Az amely decemberben adta meg Georgiának a tagjelölti státuszt, kijelentette, hogy a törvénytervezet összeegyeztethetetlen az értékrendjével.

A kormányzó Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt szerint a törvénytervezetre az átláthatóság előmozdítása és a külföldiek által ráerőltetett álliberális értékek elleni küzdelem érdekében van szükség.

A több ezer résztvevős georgiai tüntetések már a parlamentben elkezdődtek. Az ellenzéki képviselők a tervezet vitára bocsátása előtt rátámadtak a kormánypárti kollégáikra. Az indulatok tettlegességig fajultak – írta a BBC.