Az ellenzéki képviselők megtámadták a kormány tagjait a georgiai parlamentben, mielőtt elkezdhették volna tárgyalni a külföldi ügynökökről szóló törvényt. A tervezet tavaly elbukott, miután tömegek vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak ellene. Akkor is erőszakba torkollott a terv, de a kormánypárt nem tágít.

Demonstrators gather against proposed foreign agent bill in Georgia's Tbilisi
külföldiügynök-törvény
Brutálisan összeverekedtek a georgiai képviselők a parlamentben a külföldiügynök-törvény miatt – itt a videó / Fotó: Anadolu via AFP

A képviselők brutálisan összeverekedtek, ököllel ütötték egymást, és asztalokat borogattak – írta meg a Reuters. A verekedésről a georgiai médiában jelentek meg felvételek.

A törvényjavaslat értelmében minden olyan civil szervezetnek, amelynek a finanszírozása több mint 20 százalékban külföldi forrásból származik, „külföldi ügynökként” kell regisztrálnia magát. Ebben az esetben pénzbírsággal sújthatók. Hasonló törvény van hatályban Oroszországban is.

Még februárban több mint hatvan georgiai sajtóorgánum és civil szervezet jelezte, hogy hatálybalépése esetén nem felelne meg az új törvénynek.

A georgiai elnök, Salome Zourabicsvili már jelezte, hogy megvétózza a javaslatot, ha átmenne a parlamenten. Ez azonban csak időhúzás lenne, mivel a parlament felülírhatja az elnöki vétót.

A törvényjavaslat kiváltotta a nemzetközi közösség aggodalmát. Olaf Scholz német kancellár már jelezte, hogy ha törvényi erőre emelkedni a georgiai külföldiügynök-törvény javaslat, az elvághatná az ország európai uniós csatlakozását.

Georgiában ismét tömegek vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a törvényjavaslat ellen.

Tömegével vonultak utcára Georgiában az orosz mintára készülő ügynöktörvény miatt

Minden 20 százaléknál több külföldi finanszírozást kapó georgiai médiumnak és civil szervezetnek külföldi ügynöknek kellene nyilvánítania magát egy új georgiai törvényjavaslat szerint. A parlament elfogadta a tervezetet, ami széles körben felháborodást keltett az országban. Több ezer ember vonult a parlament elé, ám a tüntetést a rendőrség elkezdte feloszlatni. A demonstrálók összecsaptak a hatóságokkal.