Közélet

Az izraeli háború 186. napja – Hamász: az izraeliek konok és hajthatatlan módon ragaszkodtak béketervükhöz

A Hamász szerint elfogadhatatlan volt Izrael béketerve, mivel az egyáltalán nem tükrözte a palesztinok követeléseit. A terrorszervezet válaszolni fog a béketervre és elküldi saját változatát.

A Hamász kedd reggeli közleményében azt állította, hogy a Izrael béketerve egyáltalán nem felelt meg a palesztin frakciók egyetlen követelésének sem. A fegyverszüneti egyezményt – melyet Katar és Egyiptom közvetítésével kaptak meg – a terrorszervezet az elmúlt héten utasította el. A Hamász hozzátette, hogy tanulmányozni fogják az általuk „konoknak” nevezett izraeli béketervet, és eljuttatják megjegyzéseiket a közvetítőknek.

A masked Hamas gunman stands guard outside the presidential compound bearing a portrait of late Palestinian leader Yasser Arafat in Gaza City, 16 June 2007. Hamas cemented its control over Gaza today, seizing weapons from the routed security services of their Fatah rivals, as the home of iconic leader Arafat became the latest target of looting in the territory. For a second day in a row, Hamas fighters raided the homes of security personnel across the territory, confiscating weapons as they consolidated their victory after a week of bloody street battles, witnesses said. AFP PHOTO/MAHMUD HAMS (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Hamász: az izraeli béketerv konok és hajthatatlan volt / Fotó: AFP

Az elutasított nyilatkozat létrejöttéből az Egyesült Államok is jelentősen kivette a részét, hogy Izraelnek végre sikerüljön megállapodnia a terrorszervezettel, hogy a fegyverszünetért cserébe szabadon engedjék az október 7. óta fogva tartott több mint 100 túszt – írja a The Times of Israel.

Az elutasított béketerveben a fegyverszünetért cserébe 40 túsz elengedését kérte Izrael, és felajánlotta több mint száz palesztin fogoly szabadon bocsátását, akiket halálos támadásokért ítéltek el.

Mivel a béketervben nem volt szó az izraeli hadsereg (IDF) Gázából való kivonásáról, valamint a kétállami megoldásról, ezért a Hamász elutasította. Az izraeli média szerint Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere és izraeli kollégája, Joáv Galant az IDF következő lépéseiről tárgyalt, szóba került a csapatok kivonása is.

Galant részleteket közölt az IDF Gáza egyes részeiből való kivonulással kapcsolatban

– mondta Austin. Galant szerint amerikai kollégája újfent kifejezte, hogy ő és országa elkötelezett az összes túsz feltétel nélküli visszatérése mellett, és reményét fejezte ki, hogy a folyamatban lévő tárgyalások az ellenségeskedések szüneteltetését eredményezik.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az IDF már kitűzte a rafahi offenzíva dátumát, mely a következő nagy előrenyomulás lehet. Netanjahut ugyanakkor az Egyesült Államok le kívánja beszélni arról, hogy nagy támadást indítson a város ellen, ahol több mint egymillió palesztin menekült zsúfolódott össze.

 

izraeli háború Egyesült Államok Gáza Hamász
Kapcsolódó cikkek