Célszerűségi okból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak teszi át a Nemzeti Nyomozó Iroda a vesztegetés bűntette miatti ügyet, amey Budai Gyula országgyűlési képviselő feljelentése alapján indult a Lánchíd felújításának ügyében. A képviselő erről a Facebook-oldalán számolt be.

20230811 BudapestSzéchenyi Lánchídfotó: Teknős Miklós (TEK)Magyar Nemzet
20230811 Budapest
Széchenyi Lánchíd
fotó: Teknős Miklós (TEK)
Magyar Nemzet
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Mint írta, ennek alapján a feljelentésében szereplő vesztegetés bűncselekményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fog nyomozni, amely 2023 novembere óta költségvetési csalás bűncselekménye miatt már nyomoz Vig Mór és társai ellen. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2024. április 18-án vesztegetés bűncselekménye miatt nyomozást rendelt el, a Budai Gyula által tett feljelentés alapján, amely szerint a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. milliárdos tételben utalt pénzt Vig Mór cégének a Sunstrike Kft.-nek, majd az átutalt összeg, különböző számlákról készpénzben felvételre került, és ez a készpénz közvetítők révén került vissza a „Városházára” – emlékeztetett friss bejegyzésében Budai Gyula.

A fideszes politikus azután fordult a Nemzeti Nyomozó Irodához, hogy egy meg nem nevezett forrás vesztegetésre utaló bizonyítékot küldött neki levélben. Ebben az szerepelt, hogy a költségvetési csalással gyanúsított, számlagyáras exügyvéd, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénz formájában felvett összeggel. Vig a levélíró szerint erről kizárólag a vállalkozás vezetőjével tárgyalt. Budai Gyula beszámolója szerint, ezt azt is jelentheti, hogy  itt cserélhetett gazdát az a másfél milliárd forint, amelyet a híd felújítását végző A-Híd Zrt. átutalt Vig Mórnak. A képviselő azt is állította, hogy az említett biztonsági cég kapcsolatban áll az A-Híd Zrt.-vel.

A Kehi jelentése is alátámasztotta, hogy minimum gyanúsnak nevezhető pénzmozgások történtek az A-Híd Zrt. és Vig Mór cége között.