Botswana elnöke azzal fenyegette meg Németországot, hogy húszezer elefántot küld „ajándékba”. Az afrikai ország államfőjét ugyanis felbőszítette, hogy Berlin bírálta az elefántok vadászatát és a trófeák exportját. Az államfő szerint országa csupán az állatok számát szabályozza.

Botswana 20 ezer elefánttal tarolná le Németországot / Fotó: Monirul Bhuiyan / AFP

Éljenek a németek úgy az állatokkal, mint ahogy nekünk akarják diktálni

– jelentette ki Mokgweetsi Masisi botswanai elnök a Bild című napilap internetes változatában kedden közölt interjúban. „Ez nem vicc” – tette hozzá az ajánlatról.

Szívesen adnánk ilyen ajándékot Németországnak

– mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ajándék elutasítását nem fogadnák el.

A Dél-afrikai Köztársaság területébe ékelődött Botswanában él a világ legnépesebb elefántpopulációja – mintegy 130 ezer egyed –, amellyel az elnök szerint nehéz az együttélés. Mokgweetsi Masis megemlítette, hogy az elefántok emberekre, falvakra és megművelt területekre támadnak.

Az afrikaiak is rákaptak a harci drónokra – nagy ára lehet

Tízszeresére nőtt a civil áldozatok száma az afrikai konfliktusokban az elmúlt években, ami a drónok használatának a következménye. A pénzgondokkal küzdő afrikai kormányok egyre több drónt vásárolnak, és a helyi konfliktusokban és a polgárháborúkban vetik be őket. A drónok ára töredéke a hagyományos vadászgépeknek, viszont a képzetlen kezelők miatt sokszor civilekre csapnak le vele.

A zöldek vezette német környezetvédelmi minisztérium az elefántvadászok trófeáit vette célkeresztbe, amelyeket gazdag nyugati ügyfeleknek kínálnak fel eladásra. 

A tárca idén kilátásba helyezte a trófeák importjának szigorúbb korlátozását a vadorzással kapcsolatos gondok miatt.

Moremi Game Reserve,Botswana,herd of elephants gathering at water hole, Moremi Game Reserve, Botswana
Fotó: Mint Images / Mint Images via AFP

A német minisztérium szóvivője kedden közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy tárgyalásokat folytatnak az Európai Unióban a kötelező importengedélyek kiterjesztéséről más védett fajokra.

Németország a legnagyobb vadásztrófea-importőr az EU-ban, és ebből a szempontból különleges a felelőssége

– tette hozzá a szóvivő.

Masisi elnök tervezett „ajándékával” kapcsolatban a szóvivő közölte, hogy Botswana az ügyben még nem lépett kapcsolatba Németországgal.

Botswana 2019-ben feloldotta az öt évvel korábban az elefántpopuláció és más fajok védelmében elrendelt teljes vadászati tilalmat. A döntés felháborította a környezetvédőket. A kereskedelmi célú vadászat fontos helyi bevételi forrás. Botswana azóta éves kvótát ad ki a levadászható állatokra. Az ország 8000 elefántot kínált fel Angolának és 500-at Mozambiknak 2022-ben.