Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elfogadta a hadsereg mozgósítási korhatárának 27-ről 25 évre való csökkentéséről szóló törvényt – ezt még március 2-án jelentette be az ukrán parlament, de a törvény még nem lépett hatályba.

Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk region
Fiatalabbaknak is számítaniuk kell a mozgósításra / Fotó: AFP

 

További katonákra van szükség

A lépés háttereként a Kyiv Post rámutat, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van további csapatokra, mivel az Oroszországgal vívott háború a harmadik évébe lépett, és súlyosan megviselte az ország katonai erőforrásait. 

Az elnök furcsa módon csak majdnem egy évvel azután írta alá a törvényjavaslatot, hogy azt a parlament elfogadta.

 Volodimir Zelenszkij decemberben azt mondta, hogy a hadsereg akár félmillió embert akar mozgósítani, hogy harcba szálljon Moszkva erőivel. Az ukrán parlament februárban hagyta jóvá azt a törvényjavaslatot, amelynek célja több katona besorozása a fegyveres erőkbe. Az új mozgósítási törvénytervezet a mozgósítási kérdéseket hivatott kezelni. Február 12-én ment át első olvasatán, amely lehetővé tette a módosítások végrehajtását. A módosító indítványok megfontolása után még másodszor is megszavazzák. Mintegy 4300 módosítást javasoltak, amelyek többségét Volodimir Zelenszkij elnök pártja, a Nép Szolgája javasolta. e nagyszámú módosítás elbírálása késlelteti a folyamatot.

Aggályok sora merült fel a hadkötelességgel kapcsolatban

A törvényjavaslat új büntetéseket is előír a törvény alól kibújó személyekre, például jelentősen emeli a bírságok mértékét. Azt is javasolja, hogy pontosabban határozzák meg, hogy ki mentesíthető a mozgósítás alól, és ki a felelős a mozgósítás lebonyolításáért. Ezeknek a területi toborzóközpontokkal kell történniük, akár a városok, akár a térségek szintjén. 

Mindazonáltal továbbra is fennállnak az aggodalmak Ukrajna sorozási rendszerének igazságosságával,

hatékonyságával és integritásával kapcsolatban, és széles körben sürgetnek reformokat e hiányosságok orvoslására. Ezen túlmenően, egyre inkább támogatják a harcban elfáradt harcosok leszerelését, akik hosszan tartó frontvonali bevetéseket viseltek el.