Nemzetközi gazdaság

Az IT-szakemberek is mentesülhetnek a mozgósítás alól Ukrajnában

Az ország gazdasága és védelmi képessége szempontjából kritikus cégek alkalmazottjai védettséget élveznek. Ukrajnában a háború kitörése óta hadiállapot és általános mozgósítás van érvényben.

Hamarosan tovább bővülhet azoknak a köre Ukrajnában, akik mentesülnek a hadkötelesség alól – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál. A hatályos jogszabályok szerint az ország gazdasága és védelmi képessége szempontjából kritikus jelentőségű vállalkozásoknak joguk van alkalmazottjaik számára halasztást kérni a behívás alól. Ez hat hónappal késlelteti a mobilizálásukat.

Partial mobilisation in RussiaROSTOV, RUSSIA - OCTOBER 04: Russian citizens drafted during the partial mobilization begin their military trainings after a military call-up for the Russia-Ukraine war in Rostov, Russia on October 04, 2022. Arkady Budnitsky / Anadolu Agency (Photo by Arkady Budnitsky / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Az IT-szakemberek is mentesülhetnek a mozgósítás alól Ukrajnában.
Fotó: AFP

A hatóságok legutóbb a mezőgazdaság számára kiemelten fontos vállalkozások körét bővítették ki. Ebbe a körbe tartoznak többek között az állattenyésztéssel foglalkozó vállalatok, valamint a termény- és vetőmag-beszállítók. Szintén változtak a gazdaságok nagyságára vonatkozó kritériumok, amelyek alapján törvényileg meghatározzák, hogy hány dolgozót köthet le az adott vállalkozás.

A legújabb sajtóhírek szerint azon munkálkodnak, hogy az infokommunikációs szektor (IT) területén dolgozó férfiak mozgósítását is elhalasszák, ugyanis ők fontos szerepet töltenek be az ország gazdaságának fellendítésében.

Az IT-szektor munkavállalóira egyelőre nem vonatkozik semmilyen formában a mobilizációs halasztás.

Ezt a kérdést a kormány a közeljövőben kívánja megoldani

– nyilatkozta Szerhij Szmetanko, a gazdasági minisztérium illetékes osztályának igazgatója.

Mindeddig az IT-cégekkel ideiglenes szerződéssel dolgozó egyes szakemberekre nem terjedt ki a halasztás. Ugyanakkor a kormányzat új megközelítéseken dolgozik, amelyek lehetővé teszik számukra is, hogy mentesüljenek a mozgósítás alól.

Az orosz nagyvárosok életébe még nem tört be a háború

Bár Ukrajnában és a világsajtóban a háború a fő téma, Oroszországban nagyon más a helyzet. A legnagyobb orosz városok, mint Moszkva és Szentpétervár, ugyanúgy néznek ki, mint békeidőben.

 

 

mozgósítás Ukrajna IT vállalkozás
Kapcsolódó cikkek