Ukrajna továbbra is túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba áruit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át – áll az Európai Parlament tájékoztatásában. Az EP-képviselők 428 támogató szavazattal, 131 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadták el a rendelet meghosszabbítását, ami így 2025. június 5-ig tart.

Európai Parlament: továbbra is szabadon áramolhat az ukrán gabona / Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Ennek értelmében az Európai Bizottság sürgős intézkedéseket hozhat, és bármilyen általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet, amennyiben az ukrán behozatal, különösen a mezőgazdasági termékek uniós behozatala miatt jelentős zavar keletkezik az EU, illetve a tagállamok piacain – írja a Mandiner. Továbbá közölték, hogy az EU védelmet biztosít az uniós mezőgazdasági termelőknek, ugyanis 

az Európai Bizottság vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek, nevezetesen a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a búza, a kukorica és a méz esetében. 

Ha valamelyik termék behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészében regisztrált mennyiség átlagát, a vámok újra kivethetők lesznek. Az új szabályokról szóló megállapodás részeként az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Ukrajnával a tartós liberalizációjáról, és az Európai Parlamentet továbbra is bevonja a tárgyalási folyamatba – írták.  

A jelenleg érvényes kereskedelmi intézkedések június 5-én hatályukat vesztik. A rendeletet az EP jóváhagyását követően most az tanácsának is el kell fogadnia, az új rendelet ezt követően azonnal hatályba léphet.

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője elmondta: amíg az ukrán gabona, azon belül is a búza korlátlanul ömlik az unióba, és nem vonatkozik rá semmilyen mennyiségi korlátozás, nem támogatható a jogszabály. Magyarország továbbra is kiáll a magyar gazdákért: addig tartja hatályban az egyoldalú importtilalmat bizonyos ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára, amíg nem születik elfogadható európai megoldás.