Kedden hajnalban erős, 6-os erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részeit. A Meteorológiai Ügynökség szerint kilenc településen, köztük az Aomori prefektúrában található Hachinohe és Misawa, valamint az Iwate prefektúrában található Miyako és Kuji városokban a földrengés 5-ös szintű volt.

A woman prays silently for her friend in front of their friend’s house which was damaged by a massive earthquake and fire at Wajima Asaichi (morning market) area in Wajima City, Ishikawa Prefecture on April 1, 2024, 3 months have passed since the disaster. The strong earthquake of magnitude 7.6 hit the Noto peninsula of Ishikawa Prefecture, central Japanese main island, on Jan. 1st. Her friend died under the collapsed house.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / AFP

A földrengés 71 kilométeres mélységben történt Iwate partjának északi részén – közölte a hivatal. A rezgés szerencsére nem okozott cunamit – írja a The Japan Times. A rengés vélhetően a Csendes-óceáni lemez belsejében történt, amely egy szárazföldi lemez alá süllyed. 

Az ügynökség szerint a helyieknek még egy hétig kell készültségben lenniük, mert visszatérhet az 5-ös erősségű rezgés.

Az Aomori prefektúrában ketten sérültek meg.

Március közepén Montenegrót is földrengés rázta meg. A 5,4 erősségű rengést még a fővárosban, Podgoricában is érezni lehetett. A Nyugat-Balkánon viszonylag gyakoriak a földregések, de az elmúlt két évben nem volt a térségben számottevő aktivitás.