Irán a múlt hónapban, a Moszkva melletti koncerttermi mészárlás előtt tájékoztatta Oroszországot egy nagy „terrorista hadművelet” lehetőségéről, amelyet a területén hajthatnak végre – közölte három, az ügyet jól ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel.

A view shows the burnt-out Crocus City Hall concert venue in Krasnogorsk, outside Moscow, on March 26, 2024. At least 139 people were killed when gunmen in camouflage stormed Crocus City Hall, shooting spectators before setting the building on fire in the most fatal attack in Europe to have been claimed by Islamic State jihadists. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Fotó: AFP

Az elmúlt húsz év legsúlyosabb oroszországi támadásában fegyveresek lövöldöztek automata fegyverekkel a koncertlátogatókra március 22-én a Crocus koncerttermeben, és legalább 144 embert öltek meg az Iszlám Állam fegyveres csoport által vállalt erőszakos cselekményekben. Oroszország azóta különböző vádakkal folyamatosan az ukránokra igyekszik terelni a gyanút. Nem is sikertelenül, állampolgárainak jó része már hajlik arra, hogy elfogadja ezt az elméletet

Az Egyesült Államok ugyancsak előre figyelmeztette Oroszországot egy valószínű militáns iszlamista támadásra, de Moszkva mélyen bizalmatlan Washington szándékaival szemben, és lekicsinyelte ezt a hírszerzést.

Oroszországnak azonban nehezebb visszautasítania a diplomáciai szövetséges Irántól származó hírt a támadásról, ami szintén kérdéseket vet fel az orosz biztonsági szolgálatok hatékonyságával kapcsolatban. Moszkva és Teherán ugyanis a nyugati szankciók ideje alatt, a kétéves ukrajnai háború idején elmélyítette katonai és egyéb együttműködését.

„Napokkal az oroszországi támadás előtt Teherán információkat osztott meg Moszkvával egy lehetséges nagy oroszországi terrortámadásról, amelyet az iráni halálos merényletekkel kapcsolatban letartóztatottak kihallgatása során szereztek” – mondta az egyik forrás a Reutersnek.

Irán januárban 35 embert tartóztatott le, köztük az Iszlám Állam afganisztáni székhelyű ISIS-Koraszan szervezetének egy parancsnokát, akikről azt mondták, hogy kapcsolatban állnak a Kerman városában január 3-án elkövetett ikerrobbantásokkal, amelyekben közel száz ember halt meg.

Tegnap Oroszország azt követelte Ukrajnától, hogy adja ki az ellene végrehajtott terrortámadások érintettjeit, köztük Vaszilij Maljukot, az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU fejét. Ezt az orosz külügyminisztérium jelentette be közleményében, amelyet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett vasárnap.