Közélet

Iráni vendetta: hogyan lehet bosszút állni Izraelen anélkül, hogy totális háború robbanna ki?

Irán keresi a megoldást, hogy miként bosszulhatná meg a tábornokait úgy, hogy közben nem indít totális háborút Izrael ellen. Tel-Aviv hétfőn mért légi csapást Irán damaszkuszi nagykövetségére, ahol több tábornok és katonai tanácsadó is meghalt. Ali Khamenei ajatollah bosszút esküdött, de egyelőre nem látszik, hogy ezt a vendettát miként vihetné véghez.

Izrael hétfőn rakétacsapást hajtott végre Irán damaszkuszi nagykövetsége ellen. A támadásban két iráni tábornok és öt katonai tanácsadó vesztette életét. Ali Khamenei ajatollah bosszút esküdött, de ez a vendetta nem lesz egy egyszerű menet.

A Damaszkuszban felrobbantott iráni nagykövetség
 Fotó: AFP

A szíriai nagykövetsége elleni támadást Irán nem hagyhatja annyiban, de nagyon óvatosnak kell lennie, mivel bármiféle katonai akció háborúba sodorhatja az országot. Ráadásul ha Irán megtámadja Izraelt, akkor Tel-Aviv oldalán az Egyesült Államok is beszáll a harcba. Ezt a forgatókönyvet Teheránnak mindenképpen el kell kerülnie – írta a Reuters. Washington már jelezte Irán felé, hogy tartózkodjon az amerikai katonák elleni akcióktól.

Mindezek mellett Teheránnak van egy adu a kezében, amivel akár nyomást is gyakorolhat a nyugati világra. Az iráni atomprogram ellen az Egyesült Államok és szövetségesei már régóta hadakoznak diplomáciai eszközökkel, több kevesebb sikerrel. 

Irán az atomprogram felpörgetésével nagy riadalmat kelthet a nyugati világban, miközben hivatkozhat arra, hogy az izraeli fenyegetés miatt érzi szükségét az elrettentő képessége fokozásának.

Amerikai hírszerzők azt jelentették, hogy még nem látják jelét egy készülő iráni támadásnak, azonban az is igaz, hogy a katonai mozgolódás megnövekedett az ország rakétakilövőinek környékén.

Izrael háborúba akarja rángatni Iránt

Edy Cohen izraeli riporter szerint az iráni tábornokok ellen végrehajtott rakétacsapás egy szándékos provokáció volt Tel-Aviv részéről, hogy belerángassa Iránt egy háborúba. Izrael nem akarja nyíltan megtámadni Teheránt, azonban 

egy megfelelő casus belli lehetőséget adna rá, hogy egy hadjárat keretében felszámolják Irán összes nukleáris létesítményét.

Bosszú, háború nélkül

Az izraeli és az amerikai erőfölény miatt Irán nehéz helyzetben van. Tábornokainak megölését nem hagyhatja szó nélkül, de a válaszcsapások a totális háború kirobbanását kockáztatják. Ezzel együtt szüksége van egy elrettentő erőre, ami elejét veheti az újabb izraeli légi csapásoknak.

Ha nem reagálnak az izraeli agresszióra, azzal azt mutatják, hogy Irán egy »papírtigris«

– írta a Reuters.

A szakértők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Irán a terrorizmus útján vág vissza Izraelnek. Az amerikai Council on Foreign Relations kutatóintézet munkatársa, Elliott Abrams szerint nagy az esély arra, hogy a következő hetekben támadás ér egy izraeli nagykövetséget.

A washingtoni CSIS kutatóintézet szakértője, Jon Alterman szerint jelentős iráni válasz biztosan nem érkezik az izraeli provokációra, csak egy kisebb terrorcselekmény. Úgy látja, hogy Irán számára nem az a legfontosabb, hogy revansot vegyen Izraelen, hanem hogy a szövetségesei felé azt kommunikálja, hogy nem gyenge.

 

irán Izrael bosszú Teherán
Kapcsolódó cikkek