Közélet

Izraeli nagykövetségek lehetnek Irán következő célpontjai

Az Egyesült Államok óvatosságra intette a közel-keleti nagykövetségen dolgozókat. Irán megfogadta, hogy megbosszulja az április elsejei izraeli támadást, és most célponttá válhatnak a nagykövetségek.

Az Egyesült Államok korlátozta az izraeli nagykövetség személyzetének utazásait az iráni támadástól való félelem miatt. A nagykövetség óvatosságra intette a személyzetet, és megkérte őket, hogy ne utazzanak Jeruzsálem, Tel-Aviv vagy Beér-Seva területein kívülre. Irán megfogadta, hogy megtorolja az április elsejei támadást, melyben izraeli légi csapás érte Damaszkusz iráni és a kanadai nagykövetség között lévő épületét. A támadásban 8 ember halt meg, köztük Hossein Amir Allah, az IRGC szíriai és libanoni vezérkari főnöke, valamint Mohammad Reza Zahedi tábornok, a Quds haderő legfelső parancsnoka Szíriában.

Izraeli nagykövetségek lehetnek Irán következő célpontjai / Fotó: AFP

Nem világos, hogy a megtorló támadás milyen formában történne, és hogy közvetlenül Iránból vagy valamelyik szövetségesén keresztül érkezne. A BBC szerint vasárnap egy iráni tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy Izrael nagykövetségei már nincsenek biztonságban, és arra utalt, hogy 

Irán következő támadásának célpontja egy konzulátus épülete lehet.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta amerikai kollégájának, hogy „bármilyen Izrael ellen irányuló közvetlen iráni támadás megfelelő választ fog eredményezni”. Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön az utazási korlátozásokkal kapcsolatos kérdésre azt mondta, nem hozza nyilvánosságra a mögöttes indokokat, de hozzátette: „egyértelmű, hogy figyelemmel kísérjük a közel-keleti fenyegetettséget, különösen Izraelben”.

 

izraeli háború nagykövetség irán Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek