Egy uniós pályázat keretében a III. kerületi ókori római limes aquincumi szakaszának turisztikai fejlesztését hajtották végre – derült ki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) közleményéből. Mint írták, a több mint 400 millió forintos keretösszegű beruházás érintette az Aquincum Múzeum előtti sétányt és a Nagyszombat utcai katonai amfiteátrumot is.

Fotó: Róka László / MTVA (illusztráció)

Ezeken felül a polgármesteri hivatal közelében, a Kórház utcában is történt egy kisebb fejlesztés. Az MKKP szerint az önkormányzat ötmillió forintot meghaladó szerződéseit nézegették, ekkor került elő egy régi szerződés, amely az RF Production Hungary Kft. és a harmadik kerületi önkormányzat között jött létre. A szerződés három információs tábla legyártásáról szólt, Czeglédy Gergő MSZP-s alpolgármester aláírásával van ellátva. A szerződésből kiderül, hogy a három tábla együttesen nettó 8 961 171 forintba, bruttó 11 380 687 forintba került az uniós adófizetőknek. A táblákat szemügyre véve a túlárazottság nyilvánvaló: három plusz egy darab fémszerkezetes, hegesztett, matricázott, ütésálló üvegfelület telepítéssel együtt ma sem kerülne ilyen sokba, nemhogy 2020-ban, a nagy inflációs évek előtt – írták a párt honlapján.

Hozzátették: a cég a szerződés megkötésekor csak pár hónapja létezett, szakértőjük szerint háromszoros-négyszeres költséget számlázhattak ki a valódiak helyett. A honlapon megemlítik, hogy F. László és D. Róbert még számos, sokmilliós üzletet kötöttek a DK-s önkormányzattal. Azt, hogy mi került ennyibe, itt nézhetik meg.

A Magyar Nemzet több cikkben is írt az óbudai korrupciós ügyekről. Mint ismert, az ügyben március elején négy személyt gyanúsított meg a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés, minősített vesztegetés és más bűncselekmények miatt eljárást indító Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). A gyanúsítások az óbudai önkormányzattal kötött fiktív szerződésekről és kenőpénzekről szólnak. A főügyészség később egy ötödik gyanúsítottat is „megszólított”, ő szabadlábon védekezik.

Korrupciós botrány Óbudán: négy embert is őrizetbe vettek

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították.