Közélet

Kútba eshet a NATO-főtitkár 100 milliárd dolláros terve

A lépés nem csak a pénz miatt fontos: a csomag részeként a NATO ellenőrzése alá kerülne az összes, mintegy ötven ország Ukrajnába irányuló fegyverszállítása és ennek koordinálása is. Azonban a javaslat, főleg a százmilliárd dolláros összeg, kemény vitákat generál a szervezeten belül.

A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján több ország is kétségeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy hol találnak forrásokat az Ukrajnának szánt százmilliárd dolláros alaphoz. Egy, a megbeszéléseken részt vevő, neve elhallgatását kérő, magas rangú diplomata a Bloombergnek kijelentette, hogy célszerűbb lenne kisebb összeget ígérni, ami elfogadhatóbb lenne a tagállamoknak.

Belgian Minister for Foreign Affairs Hadja Lahbib (L) and North Atlantic Treaty Organization (NATO) Secretary General Jens Stoltenberg, each hold a slice of cake as they and foreign ministers celebrate the North Atlantic Treaty Organization (NATO) alliance's 75th anniversary at the NATO Headquarters in Brussels on April 4, 2024. The NATO military alliance on April 4, 2024, marks the 75th anniversary of the signing of its founding treaty in Washington. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
A források szerint a zárt ajtók mögött már kevésbé vidám a hangulat / Fotó:  Kenzo Tribouillard / AFP

A tisztviselők szerint több miniszter hangsúlyozta, hogy a NATO-kezdeményezésnek nem szabad versenyeznie a kétoldalú és az uniós támogatásokkal, egyben figyelmeztettek: a katonai szövetségnek nem szabad olyan ígéretet tennie Ukrajnának, amelyet nem tud betartani. Egy másik magas rangú diplomata szerint a százmilliárd dolláros összeg olyan nagy, hogy beleszámítják az eddig küldött kétoldalú hozzájárulásokat is, 

vagyis a jövőben Kijev nem sok támogatást kapna.

Jose Manuel Albares spanyol külügyminiszter pedig újságíróknak nyilatkozva kijelentette: a tagállamok célja, hogy a keleti szomszédunk megkapjon minden szükséges segítséget, de el kell kerülni a kétszeres pénzszámlálást és ugyanazon dolgok megvásárlását. Az észak-atlanti szövetség vezetői leghamarabb júliusban Washingtonban dönthetnek az ukrajnai alapról.

Ez nem csak a pénz miatt fontos: a csomag részeként a ellenőrzése alá kerülne az összes, mintegy ötven ország Ukrajnába irányuló fegyverszállítása és ennek koordinálása is. A lépés elvileg megvédhetné a már kialakult rendszert a novemberi választások után esetlegesen bekövetkező amerikai politikai változásoktól.

Ha a szövetség tagjai elfogadják Stoltenberg NATO-főtitkár javaslatát, akkor egy fontos változást hagynak jóvá: ugyanis eddig a NATO tudatosan határolta el magát ezektől az erőfeszítésektől, mert így el tudta kerülni, hogy közvetlen konfliktusba kerüljön Oroszországgal. A támogatás intézményesítése viszont egy hosszabb távú elköteleződés félreérthetetlen jele. Azonban a javaslat, főleg a százmilliárd dolláros összeg, kemény vitákat generál a szervezeten belül.

Szijjártó: háborús pszichózis uralja a NATO-t

A NATO-n belül háborús pszichózis uralkodik, ami súlyos eszkalációs kockázatot hordoz, ezért minél előbbi stratégiaváltásra lenne szükség az észak-atlanti szövetség részéről – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. A tárcavezető szerint minél előbb békére van szükség, ugyanis jól látszik a csatatéri helyzet alapján, hogy gyors diplomáciai rendezés híján drámai mértékben nőni fog a halottak száma és a pusztítás mértéke.

 

 

ukrajna támogatás orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek