Közélet

Majdnem négyezren jelentették fel J. K. Rowlingot egyetlen nap alatt – az írónő várja a rendőröket

Skóciában ezen a héten hétfőn lépett hatályba az új gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény. Ennek értelmében bűncselekményt követ el az, aki gyűlöletet szít a transzneműek ellen. Az X-en megjelent poszt után a skót rendőrséget elárasztották a feljelentések az új törvény alapján.

Több mint 3000 feljelentés érkezett a skót rendőrséghez a Harry Potter-könyvek írója, J. K. Rowling ellen azóta, hogy 2024. április 1-jén hatályba lépet az országban az új gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény. A Skót Rendőrszövetség korábbi főtitkára, Calum Steele úgy tudja, hogy 24 óra alatt nagyjából 3800 feljelentés futott be.

British writer J.K Rowling poses on the red carpet after arriving to attend the World Premiere of the film "Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore" in London on March 29, 2022. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Majdnem négyezerszer jelentették fel J. K. Rowlingot egyetlen nap alatt, az írónő várja a rendőröket / Fotó: AFP

A rengeteg feljelentés azt követően futott be a skót rendőrségre, hogy J. K. Rowling egy X-posztjában férfiként hivatkozott a transznőkre – írta meg Telegraph. A 2021-ben megalkotott skót gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény szerint bűncselekményt követ el az, aki gyűlöletet szít a másik életkorára, szellemi vagy testi fogyatékára, vallására, szexuális irányultságára, transznemű identitására vagy interszexualitásra vonatkozóan. A törvény 2024. április 1-jén lépett hatályba. 

A skót rendőrség már 2024. március 31-én közleményt adott ki arról, hogy a törvény hatálybalépésével nagymértékben megnövekedő ügyteherre számítanak.

Rowling a feljelentések hírére közölte, hogy várja a rendőröket az otthonában, akik nyugodtan letartóztathatják, ha szerintük a posztjával törvényt sértett.

A skót rendőrség közölte, hogy a beérkezett kereseteket még feldolgozzák, de azt hozzátették, hogy rendkívül magas a számuk. Valószínűleg J. K. Rowling ellen nem fog eljárás indulni, a rendőrség a elutasítja a rengeteg feljelentést.

Az írónő ezzel együtt arra kérte a rendőrsége, hogy ne ő legyen a kivétel, aki a törvény felett áll. J. K. Rowling egy másik posztjában azt írta, hogy a rendőrség egyetlen nőt se üldözzön azért, ha a transznőket férfinak nevezik.

Ha egy nő ellen eljárás indul, amiért a transznőket férfinak nevezi, akkor én minden szavát megismétlem és együtt vihetnek minket a börtönbe

– írta Rowling.

Hozzátette, hogy elvárja a rendőrségtől, hogy minden nővel egyenlő bánásmódot tanúsítsanak, aki hasonló véleményen van.

Rowling azzal váltotta ki az emberek felháborodását, hogy néhány órával a törvény hatálybalépése után posztolt az X-en 10 fotót híres transzemberekről, akiket nevetség tárgyává tett képek mellé posztolt szöveggel. 

A listán szerepel a transznő Isla Bryson, aki azzal vált hírhedté, hogy transzneműségére hivatkozva elérte, hogy női börtönben helyezzék el, ahol később két rabtársát is megerőszakolta.

Rowling Isla Bryson képét azzal a gúnyos szöveggel posztolta, hogy „a szép skót csaj”, majd üzent a skót rendőrségnek, hogy tartóztassák le, ha merik.

Egy másik transznemű celeb, a televíziós személyiség, India Willoughby, akiről Rowling szintén posztolt, azt mondta, hogy a skót rendőrök nevetségesek, amiért engedelmeskednek az írónőnek. Szerinte J. K  Rowling szándékosan gúnyt űz a gyűlölet-bűncselekményekből.

A skót gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény kritikusai, köztük Rowling is azt tartják a jogszabály legfelháborítóbb pontjának, hogy a törvény minden etnikai, vallás- és transzcsoportot véd a gyűlölettől, de a nőnek született nőkről egy szó sem esik benne.

J. K. Rowling mellett a brit miniszterelnök, Rishi Sunak is kiállt. Szerinte nem lehet senkit bűnözőnek nevezni azért, mert „egyszerű tényeket állít a biológiáról”.

 

gyűlöletbűncselekmény transznemű JK Rowling feljelentés
Kapcsolódó cikkek