Oroszország legalább 2014 óta támadja az amerikai tisztviselőket és a hírszerző közösség tagjait, köztük a CIA-tiszteket is, irányított energiafegyverekkel, amelyek maradandó agykárosodást okoznak. 

Fotó: AFP

Az Insider a Der Spiegellel és a 60 Minutes-szal együtt állítólag képes volt meghatározni a GRU 29155-ös egységhez kapcsolódó munkatársak földrajzi elhelyezkedését, mégpedig közvetlenül a rendellenes egészségügyi incidensek vagy AHI-k bejelentése előtt vagy idején. Az orosz hírszerző ügynökségeken belüli többi csapattól eltérően a 29155-ös egységet nem emberek utáni kémkedésre vagy információgyűjtésre hozták létre, és teljes mértékben az erőszakos katonai műveletekre összpontosít. Tevékenységének Oroszországra nézve a mai napig semmilyen következménye nem volt.

A The Insider közös vizsgálata olyan bizonyítékokat tárt fel, amelyek a Havanna-szindrómaként ismert titokzatos egészségi állapotot az orosz katonai hírszerző ügynökség tagjaihoz kapcsolják. A GRU 29155-ös egysége állítólag irányított energiájú fegyvereket használt a tengerentúli amerikai kormányszemélyzet megtámadására.

A Havanna-szindróma először 2017-ben került a nyilvánosság elé, miután több mint 20 Kubába kiküldött amerikai tisztviselő furcsa egészségügyi megbetegedéseket szenvedett Havannában.

Azóta több mint 100 esetet idéztek olyan helyeken, mint a kínai Kanton, sőt Washington DC. Az áldozatok között vannak amerikai diplomaták, kémek, katonatisztek, vállalkozók, és bizonyos esetekben házastársuk, gyermekeik és még házi kedvenceik is. A jelentés megállapította, hogy az első ilyen támadás valóban a németországi Frankfurtban történt 2014-ben.

A támadásokat a The Insider által "irányított energiafegyvereknek" nevezett eszközökkel hajtják végre, amelyeket a szovjet korszak katonai hírszerzési programjaira visszanyúló, több éves tudományos kutatás során hoztak létre. E fegyverek egészségügyi következményei maradandóak és bizonyos esetekben súlyosan legyengíthetnek.

A rohamból eredő tünetek a krónikus fejfájástól, szédüléstől, fülzúgástól, álmatlanságtól, hányingertől, tartós pszichofiziológiai károsodástól, sőt vakságtól vagy halláskárosodástól is terjedhetnek. Sok áldozatnál traumás agysérülést diagnosztizáltak, ezért kénytelen volt egészségügyileg visszavonulni a kormányzati szolgálatból.