Tajvan szerint Kína „szégyentelenül” cselekedett, amikor csütörtökön Peking ENSZ-nagykövet-helyettese megköszönte a világnak a szigetet érő erős földrengés miatti aggodalmakat. Kína a demokratikusan kormányzott Tajvant a saját területének tekinti, és szerinte joga van a nemzetközi közönség előtt is szólni a szigetország nevében.

Taiwan,Flag,And,China,Flag,Are,Made,Of,Fabric,Patterns.
Fotó: Shutterstock

Kína aggódik a károk miatt, és részvétét fejezte ki Tajvannak, valamint felajánlotta segítségét is. „Köszönjük a nemzetközi közösségnek az együttérzés és aggodalom kifejezését” – mondta Geng Suang, Kína állandó ENSZ-nagykövet-helyettese. 

A tajvani vezetés azon dühödött fel, hogy úgy hivatkoztak a földrengésre, mint ami „Kína tajvani részén” történt.

A Reuters szerint a szigetország külügyminisztériuma hivatalosan is elítélte Kína felszólalását, és „szégyentelennek” nevezte, hogy a földrengést használták fel „nemzetközi kognitív műveletek végrehajtására”. Ez azt mutatja, hogy Kínában nincs jóindulat Tajvan felé – tette hozzá a minisztérium.

Tajvant 7,4 erősségű földrengés rázta meg, amely az elmúlt 25 év legerősebb földmozgása volt. A földrengés után Tajvan, Japán és a Fülöp-szigetek is szökőárriasztást adott ki, ám ezt mostanra mind a három ország visszavonta.

Brutális felvételek a tajvani földrengésről – videó

Összedőlt épületek, ringatózó járművek, beomlott utak: elképesztő felvételeket tettek közzé a közösségi médiában a tajvani földrengésről. Tajvan fővárosában összedőlt egy felhőkarcoló is.