Közélet

Ukrajna Norvégiával is biztonsági szerződést kötött

Portugália után most Norvégiával is kétoldalú biztonsági szerződést kötött Ukrajna.

Biztonsági megállapodást kötött Norvégia és Ukrajna – közölte hétfőn Espen Barth Eide norvég külügyminiszter, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott Kijevben. Norvégia hosszú távon fogja katonai, pénzügyi és humanitárius téren támogatni Ukrajnát – jelentette ki a norvég tárcavezető.

Ukrajna Norvégiával is biztonsági szerződést kötött / Fotó: AFP

„A megállapodás világos politikai szerepvállalásunkat mutatja abban, hogy továbbra is kiálljunk Ukrajna mellett, ahogy azt Oroszország több mint két éve kezdődött brutális támadása óta tettük” – hangsúlyozta Eide.

Az egyezményt Zelenszkij és Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök következő találkozóján fogják aláírni,

bár erre még nem tűztek ki az időpontot. Ukrajna eddig több partnerével, a többi között Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával is kötött kétoldalú biztonsági megállapodást. A skandináv állam a 2023-tól 2027-ig terjedő időre 75 milliárd korona (2500 milliárd forint) polgári, illetve katonai jellegű támogatást ígért a megtámadott országnak.

Norvégia már a tizedik ország, amellyel Ukrajna biztonsági megállapodást köt, nemrég Portugália csatlakozott a sorhoz. Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Ihor Zhovkva a portugál miniszterelnök tanácsadójával, Jorge Monteiróval egyeztetett a kétoldalú megállapodásról.

 

orosz-ukrán háború oroszország ukrajna kétoldalú megállapodás Norvégia
Kapcsolódó cikkek