Közélet

Az orosz-ukrán háború 780. napja – Egyre nagyobb bajban Ukrajna - az európai államok elutasítják a légvédelmi rendszerek szállítását

Hiába könyörög Zelenszkij, nem kap Patriot rendszereket.

Az európai fővárosok visszautasították Kijev követelését, hogy küldjenek légvédelmi rendszereket Ukrajnába, miután Oroszország egy hete könyörtelenül rakétákkal és drónokkal bombázza a háború sújtotta ország kritikus fontosságú energetikai erőműveit.

Patriot rendszer Lengyelországban – Andrzej Duda kategorikusan kizárta, hogy Ukrajnának szállítanának / Fotó: AFP

Ukrajna már régóta figyelmeztetett arra, hogy sürgős légvédelmi ellátásra van szüksége, hogy megvédje az ország áramellátási és fűtési infrastruktúráját az orosz rakétacunamival szemben. Volodimir Zelenszkij elnök a héten még egy lapáttal rátett, szinte könyörgött, hogy amerikai Patriot rendszerekhez jusson országa. Kijev nyugati partnereit bírálta, amiért szemet hunytak, amikor a fővárosban lerombolták a legnagyobb erőművet – írja a Financial Times.

A litván fővárosban, Vilniusban csütörtökön tartott Három Tenger csúcstalálkozón kijelentette: 

Mindennap rakéták csapódnak be, és mindennap halljuk, hogy Ukrajna új légvédelmi rendszereket kap. Az orosz terroristák mindennap elvágják az áramot Harkivban és más városainkban, és mindennap halljuk, hogy hamarosan újabb segélyek érkeznek

– mondta Zelenszkij. „A valóságnak végre meg kellene felelnie az ígéreteknek” – tette hozzá.

Kijevi könyörgés

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája a héten úgy nyilatkozott: elképzelhetetlen, hogy a nyugati országok ne tudnának további hét Patriot rendszert szállítani Ukrajnának, mivel mintegy száz darab van az arzenáljukban, amelyet nélkülözni tudnának. 

Kijev azért lobbizik, hogy Lengyelország, Románia és Spanyolország légvédelmi rendszereit küldjék Ukrajnának – mondta a Financial Timesnak két, a tárgyalásokat ismerő személy.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken késő este egy ukrán országos hírtelevízióban megerősítette, hogy aktív tárgyalások folynak a szövetségesekkel két Patriot és egy SAMP/T légvédelmi rendszer beszerzéséről.

Bár Kuleba nem nevezte meg a szövetségeseket, a tárgyalásokról tudó tisztviselők az FT-nek elmondták, hogy 

Ukrajna tárgyalásokat folytat Lengyelországgal és Spanyolországgal egy-egy Patriot ütegről, valamint Romániával a francia-olasz SAMP/T-ről. 

Ukrajna jelenleg legalább három Patriot üteggel és egy SAMP/T-üteggel rendelkezik, amelyet 2023-ban kapott. Az európai országok azonban közölték, hogy nem tervezik további rendszerek küldését Ukrajnának, azzal érvelve, hogy meg kell tartaniuk saját védelmi képességeiket.

Német „nem”

Németország két Patriot rendszert adott Ukrajnának, de a héten világossá tette, hogy nem ad többet. „Egyelőre nem tudunk több rendszert felajánlani” – közölte a hét elején a védelmi minisztérium.

Ez az álláspont felbőszítette az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió egyes tagjait. Norbert Röttgen, a CDU parlamenti képviselője, a Bundestag külügyi bizottságának tagja azt mondta, hogy Berlin adhatna Ukrajnának még két Patriot rendszert, különösen azért, mert a Lengyelországnak és Szlovákiának kölcsönadottakat már visszaadta.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a múlt héten a Bundestagban kijelentette, hogy más európai és globális partnerekkel is folynak tárgyalások a tartalék Patriot rendszerek felkutatásáról. 

Ukrajna követelései reflektorfénybe helyezték a védelmi képességek stratégiai minimumszintjét és azt, hogy az európai NATO-államok hajlandók lennének-e az általuk meghatározott, országuk védelméhez szükséges minimális szint alá menni, hogy felszerelést küldhessenek Ukrajnának. 

Azt mondanám, hogy a stratégiai készletszintek minimum alá csökkentéséről szóló bármilyen döntés nagymértékben a védelmi erőink és a hadseregünk kezében van, és mindig bizalmasnak kell maradnia

– tért ki a válasz elől Alexander Stubb finn elnök a héten, amikor arról kérdezték, hogy szerinte más országoknak több fegyvert kellene-e küldeniük Ukrajnának.

Románia esetleg hajlandó légvédelmi rendszereket szállítani / Fotó: AFP

 

Lengyel „nem”

A lengyel hadsereg szintén közölte, hogy nem tud Patriotokat nélkülözni, hiszen maga is az amerikai szállításokra vár, miután Washington tavaly júniusban jóváhagyta Varsó 15 milliárd dolláros megrendelését. Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Vilniusban szintén kizárta a Patriot rendszerek szállítását. Ehelyett azt mondta, hogy még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy Varsó több szovjet gyártmányú rakétát ad át Kijevnek. Azt nem pontosította, hogy mely típusokat és hányat. 

Lengyelországban most kezdjük el építeni a Patriot rakétavédelmi rendszert. Ez a rendszer Lengyelországban még nem készült el, így nincs mit adományoznunk, még ha akarnánk is

– mondta Duda.

 

13:05

Energiaárak: ismét árrobbanás jöhet, a magyar benzinkutak is megérezhetik

Oroszország és Ukrajna csapásokat mér egymás olaj-, gáz- és energiaipari létesítményeire, a hatások a globális piacokon is megjelennek.

 A Nemzetközi Energiaügynökség pénteken arra figyelmeztetett, hogy az orosz olajfinomítók elleni ukrán dróntámadások megzavarhatják a gázolajpiac ellátását. Az európai gázárak 10 százalékkal emelkedtek, miután Oroszország a héten csapást mért Ukrajna gáz- és áramellátási infrastruktúrájára.

orosz-ukrán háború FEGYVERSZÁLLÍTÁSOK Patriot rakétarendszer
Kapcsolódó cikkek