Az óceánjáró hajók nemrég ismét útra kelhettek, miután a világjárvány miatt egy évig nem közlekedhettek. Az olasz kormány azonban augusztus 1-től végleg kitiltotta az óceánjáró hajókat Velencéből, miután a helyi lakosok évek óta tiltakoztak az ellen, hogy a gigantikus méretű tengerjárókat beengedjék a lagúnába. A törvény a 25 000 tonna feletti, illetve a 180 méter széles és 115 méter magas hajókra vonatkozik — írja a CBS.

Fotó: Shutterstock

Nem túlzás azt állítani, hogy a mai nap történelmi jelentőségű

— mondta Dario Franceschini kulturális miniszter, hozzátéve, hogy a rendelkezés augusztus 1-től hatályos. 

A hajók nem haladhatnak el többé a Szent Márk tér előtt és nem közlekedhetnek a Guidecca-csatornában sem

— mondta Franceschini, utalva a hajók által leginkább érintett útvonalra.

A tengerjárók köztudottan kárt tehetnek a város törékeny szerkezetében. A hajók megingathatják a víz alatti facölöpeket, melyek kardinális szerepet töltenek be a város szerkezeti stabilitásában. Mindemellett az óceánjárók a középkori partszakaszok és gótikus paloták oldalaira is kifröcskölik a vizet, 

ami az ódon falak, kövek és stukkók megrongálódását eredményezhetik.

Az olasz kormány sokáig nem lépett semmit az ügyben, hiszen a nagyrészt turizmusból élő országnak euró milliárdos bevételt jelentett az óceánjárók jelenléte az öbölben.

A július 13-án kiadott rendelkezés értelmében kártérítést fizetnek a dolgozóknak és ellentételezést nyújtanak a hajózási szektor részére a törölt utak miatt. A kormány pár nappal azelőtt hozta meg döntését, mielőtt az UNESCO a veszélyeztetett világörökségek helyszínére tette volna Velencét.