Olyan alacsony a vízállás a velencei csatornákban, hogy sok helyen már nem tudnak közlekedni a gondolák és a vízitaxik, sőt a közszolgáltatásokban is fennakadásokat okozhat, hiszen vannak olyan helyek, ahova a mentők is hajón járnak.

A general view of a dry canal for low tide on February 16, 2023 in Venice, Italy
Fotó:  Alessandro Bremec / Getty Images

A régiót az elmúlt hónapokban aszály sújtotta. A mostani szokatlanul alacsony vízállást a városban a szakértők szerint nem közvetlenül az aszály okozta – befolyásolja a vízszintet a hold és a tengeri áramlatok is –, de az biztos, hogy a kevés eső súlyosbította a problémát. Kedd előtt a Centro Maree előrejelzési központ szerint nem várható, hogy javuljon a helyzet a csatornákban – jelentette a Bloomberg.

Más európai országokhoz képest Olaszország is hatalmas aszállyal szembesült. A Legambiente környezetvédelmi csoport szerint a Pó folyóban és egyes tavakban, mint a Comói-tóban, rendkívül alacsonyra csökkent a víz szintje. Az északnyugati irányban az Adriai-tenger felé folyó Póban 61 százalékkal kevesebb a víz az átlagosnál. A Garda-tó vize rekordalacsony, és száraz lábbal megközelíthetővé vált rajta San Biagio szigetecske.

Franciaországban téli rekordot ütött az aszály, négy hétig sem esett, ami az energiaipar számára is nagy csapás: már tavaly egyötödével csökkent a vízerőművek termelése, 1976 óta a legalacsonyabbra.

Ami Velencét illeti, egyik-másik csatorna szinte száraz árokká alakult át. A hét végén fél méterrel alacsonyabb volt a víz szintje az elmúlt években megszokottnál. Sok hely megközelíthetetlenné vált csónakkal, a mentők számára is.

Sokkal tipikusabb emlék Velencét illetően, hogy a túl magas vízszintekkel küzdenek, az utóbbi években ez is gyakoribb problémává vált. Az elmúlt fél évszázad legnagyobb dagálya 2019-ben volt, és körülbelül egymilliárd euróra becsült kárt okozott. Ezt követően kezdett el dolgozni a város a MOSE áradásvédelmi programon, amit 2023 végére terveznek lezárni.

The water rises on the Piazza San Marco in Venice Italy.
Fotó: Michel Gunther / AFP