Az országban elsőként a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) használnak elektronikus szemet élelmiszerkutatásokhoz: emellett elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (KVIK) Vendéglátás Tanszékének újonnan kialakított Érzékszervi Laboratóriumában. A két új a neurogasztronómiához köthető professzionális technológiák alkalmazásával vizsgálhatók élelmiszerek, ételek és italok.
A BGE a pénteken adta át a KVIK Vendéglátás Tanszékén újonnan kialakított Érzékszervi Laboratóriumot, valamint a Kutatólaboratórium legmodernebb mérőeszközökkel felszerelt új részlegét. A két új egység a BGE KVIK 2016-ban létrehozott Kutatólaboratóriumának szerves részeként működik – olvasható a BGE honlapján.
Az új kutatási műszereinek beszerzése a Digitális fejlesztés és oktatási innováció a Budapesti Gazdasági Egyetemen pályázat közel 85 millió forintos támogatásából valósult meg.
„Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon kizárólag a BGE-n használunk elektronikus szemet. A jövőben elsősorban a termékfejlesztés területén szeretnénk majd alkalmazni az eszközt, például az évente fejlesztésre kerülő BGE Sörének színanalízise kapcsán, hogy minél tetszetősebb terméket alkothassanak hallgatóink” – hangsúlyozta az átadáson Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.
A Kutatólaboratórium legújabb eszközei:
- a szín- és formaanalizáló IRIS elektronikus szem,
- a HERACLES NEO elektronikus orr,
- és a Tobii szemkamerák.
Az elektronikus szem egyetlen elemzéssel méri a termékek színét, ennek időbeli változásait, valamint alakját, és azt, ahogyan ezeket a fogyasztó érzékeli. Így ellenőrizni lehet egy termék vizuális jellemzőit, ezzel felmérve a fogyasztók igényeit és lehetőséget biztosítva a módosításokra. A HERACLES NEO elektronikus orr egy sor elektronikus szenzor segítségével képes a különböző illatok és szagok érzékelésére. A tanszéken jelenleg élelmiszerek mikrobiális fertőzöttségének előrejelzésére használják a készüléket. Emellett
- különféle hamisítások kimutatására,
- ételek, italok aromajellemzőinek összehasonlítására,
- élelmiszerek romlása során keletkező egyéb vegyületek detektálására is alkalmas.
A helyszíni szemkamera segítségével a helyszíni mérésekre, például éttermi környezet, üzletberendezések, kihelyezett reklámanyagok, látogató- és kiállítóterek vendégekre gyakorolt vizuális hatásainak vizsgálatára nyílik lehetőség, az asztali szemkamerával rögzített elemek, például étlapok, ételkompozíciók, weboldalak, szállodai dekorációs és design-elemek által előidézett vizuális stimulusok döntéshozatalra gyakorolt hatását lehet vizsgálni, kiegészítve a hatásokat befolyásoló egyéb tényezők alkalmazásával.
A laboratóriumban végzett érzékszervi tesztek során lehetőség van minőségi- és mennyiségi leíró módszerek és különbség vizsgálati módszerek alkalmazására,
termékhibák elemzésére, a termékek minőségének nyomon követésére, benchmarkingra és fogyasztói preferencia vizsgálatok elvégzésére, élelmiszerekben, ételekben, italokban egyaránt.
Idén már a BGE KVIK szakán elérhetővé vált a „Magyar sörkultúra” tantárgy, amelynek keretében a hallgatók nemcsak a sör történetével, alapanyagaival és készítési technológiáival ismerkedhetnek meg, hanem saját sört is készítenek félévről félévre. A kurzus résztvevői saját receptjeiket a One Beer gerillasörfőző által javasolt sörtípusokban alkotják meg.