Közélet

Nagy lehet a baj: 24 év után első alkalommal látogatott hivatalosan Németországba francia államfő

Kiálltak Ukrajna feltétlen támogatása mellett, mindenkit, aki nem így tesz szélsőségesnek, a demokráciát veszélyeztetőnek tituláltak – így zajlott le 24 év után az első hivatalos német-francia államfői látogatás első nagy találkozása.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap óva intett attól, hogy felhagyjanak Ukrajna katonai támogatásával. „Ma a béke oldalán állni, annyit jelent, mint érvényt szerezni a jognak. A béke nem kapituláció. A béke nem jelenti az elvek feladását” – hangoztatta a francia elnök, akit háromnapos németországi látogatásának kezdőnapján Frank-Walter Steinmeier német államfő fogadott Berlinben katonai tiszteletadás mellett.

Emmanuel Macron francia elnök és Frank-Walter Steinmeier német elnök, valamint a francia elnök felesége, Brigitte Macron (R) és a német elnök felesége, Elke Buedenbender köszöntik egymást a Bellevue elnöki palota előtt a németek által május 26-án Berlinben rendezett állami bankett előtt / Fotó: AFP

„A béke azt jelenti, hogy lehetőséget kell adni egy országnak arra, hogy megvédhesse határait és szuverenitását” – jelentette ki Marcon hozzátéve, hogy egyebek között erről is szó esik majd a bilaterális védelmi- és biztonsági tanács keddi ülésén. Mint mondta, a tanácskozáson hangsúlyozni fogják, hogy "a végsőkig" segíteni fogják Ukrajnát abban, hogy ellenállást tanúsítson. Úgy fogalmazott, hogy Ukrajnát felszerelik, elkísérik, kiképezik és felkészülnek minden forgatókönyvre, hogy tartós békét lehessen felépíteni, tehát egy olyan békét, amelyet a nemzetközi jog is tiszteletben tart.

Miután egyértelműen egy, az európai választások előttre időzített látogatásról van szó, a francia elnök a választási szlogenjeit is elpuffogtatta. Szerinte Európában az uralkodó meggyőződés „alapvetően az, hogy ez az Európa egyszerűbb lenne, ha nacionalisták lennénk”. „A mai probléma az, hogy demokráciánkban megszoktuk a demokráciát, és elfelejtettük, hogy ez egy küzdelem” – hangoztatta. „A nacionalistákra és gyakran a demokrácia ellenségeire bízzuk, hogy a demokrácia minden hasznát kivonják és egzisztenciális módon kritizálják” – mondta. Ezzel szemben természetesen ők azok akik a demokráciát képviselik és rájuk kell szavazni.

Frank-Walter Steinmeier szintén úgy vélekedett, hogy nem szabad felhagyni Ukrajna támogatásával. Olaf Scholz német kancellár a nap folyamán úgy nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "imperialista álmaiért" a számos ukrajnai áldozat mellett havonta 24 ezer orosz katona sebesül meg vagy veszti életét. Steinmeier nagyra értékelte, hogy az egyes politikai kérdésekben eltérő álláspontok ellenére Berlin és Párizs végül mindig megegyezésre jut, és "ha Németország és Franciaország megegyezik, még sok mindent el lehet érni Európában".

Macron háromnapos állami látogatásra érkezett

Legutóbb 24 éve tett francia elnök hivatalos államfői látogatást Németországban. Macront felesége, Brigitte kísérte el Berlinbe. Emmanuel Macron vasárnap érkezett Németországba háromnapos állami látogatásra, amelynek célja a francia-német partnerség megerősítése, valamint a nézeteltérések áthidalása a főbb európai kérdésekben, az ukrajnai háborútól a kereskedelmi rivalizálásig. Részt vett a demokrácia ünnepén is, a német alkotmány elfogadásának 75. évfordulója alkalmából (1949. május 23.).

Macron, akit felesége Brigitte is elkísért útjára, vasárnapi látogatását Frank-Walter Steinmeier német elnökkel kezdi, mielőtt áthaladna a nevezetes Brandenburgi kapun a város polgármesterével, Kai Wegnerrel. Hétfőn Drezdába indul, ahol beszédet mond a nyugati szövetségesek által a második világháborúban lerombolt Frauenkirche előtt, majd kedden Muensterbe indul. Útjának talán legfontosabb része azonban a Berlin melletti Mesebergben tartandó keddi kormányülés lesz, ahol a két kormány közös nevezőre törekszik a két fő kérdésben: a védelemben és a versenyképességben.

 

 

Frank-Walter Steinmeier Németország emmanuel macron francia elnök látogatás
Kapcsolódó cikkek