Közélet

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori családi háza

Az óbudai önkormányzat megveszi az ingatlant, és egy újonnan létrehozott alapítvány gondoskodik a hasznosításáról.

Az utóbbi hónapokban futótűzként terjedt a hír, hogy eladóvá vált az Esterházy család rómaifürdői háza. „Felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs egy családi ház áráért eladó” – ezzel a szöveggel osztották meg korábban azt a posztot, amelyben a 2016-ban elhunyt Esterházy Péter családi háza lett eladóként meghirdetve. 

Esterházy Péter ház
Fotó: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat

Az Ingatlan.com oldalán megjelent hirdetés szerint a III. kerületi ingatlant 350 millió forintért árulták, a hirdetés azóta már lekerült. A 200 négyzetméteres ház egy 1188 négyzetméteres saroktelken található a Római Strandfürdő szomszédságában, és a hirdetés szerint elhelyezkedésének, adottságainak köszönhetően ingatlanfejlesztőknek is kiváló lehetőség, átalakítható, bővíthető, és akár egy négylakásos társasház is kialakítható rajta.

A Kossuth-díjas író fia, Esterházy Marcell ezzel a szöveggel osztotta meg a Facebookon. A posztot Dragomán György író is megosztotta a közösségi oldalán. Dragomán szerint az ingatlanhirdetés irodalomtörténeti jelentőségű, Visky András pedig egymillió forinttal is beszállna a költségekbe, hogy a családi ház a Szépírók tulajdonába kerüljön.

Az író egykori otthona előtt szerdán Dragomán György, Esterházy Marcell, illetve Kiss László, a III. kerület polgármestere által tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy 

a III. kerületi önkormányzat megveszi az ingatlant, és egy újonnan létrehozott alapítvány gondoskodik a hasznosításáról. A tervek szerint az épület alkotóházzá válik.

Az Óbuda Békásmegyer beszámolója szerint Kiss László polgármester hozzátette: természetesen az alapítvány minden felajánlást szeretettel vár, hogy Esterházy Péter háza még sokáig a lehető legjobb kezekben maradhasson.

 

Dragomán György Esterházy Marcell családi ház Esterházy Péter
Kapcsolódó cikkek