BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A NATO szerdán megnevezi új főtitkárát, Mark Rutte készen áll

A NATO nemsokára hivatalosan is megnevezi Mark Ruttét következő főtitkáraként. Mark Rutte Jens Stoltenberget fogja váltani a főtitkári pozícióban, miután utóbbinak október 1-jén megszűnik a megbízatása. Az új főtitkárnak meg kell majd birkóznia az Ukrajna elleni orosz háborúval és annak következményeivel.

A NATO szerdán hivatalosan is megnevezi új főtitkárát: a leköszönő holland miniszterelnök Mark Rutte jövendőbeli kinevezését mind a 32 tagország nagykövete jóváhagyta – közölték a diplomaták kedden. Több NATO-tagország diplomatái szerint Ruttét – akit erősen támogatott az Egyesült Államok – Jens Stoltenberg jelenlegi főtitkár utódjaként léptetik hivatalba, amikor annak megbízatása október 1-jén lejár.

Mark Rutte
A NATO szerdán megnevezi új főtitkárát, Mark Rutte készenlétben áll / Fotó: ANP via AFP

Az 57 éves rutinos holland vezető, aki csaknem 14 év kormányzás után távozik hivatalából Hollandiában, kritikus időszakban veszi át a szövetség irányítását. 

A következő NATO-főtitkárnak szembe kell néznie az Ukrajna elleni orosz háború folytatódó következményeivel, 

valamint azzal a lehetőséggel, hogy Donald Trump visszatér az Egyesült Államok elnöki tisztségébe a novemberi választás után. Mark Rutte kedden búcsút vett a parlamenttől, ez valószínűleg az utolsó megjelenése volt miniszterelnökként a Tweede Kamer, a parlament alsóháza előtt. Rutte utolsó miniszterelnöki megjelenése hétfőn lesz az amszterdami rabszolgaság eltörlésének éves megemlékezésén – írja a NL Times.

A leköszönő miniszterelnök egy EU-zászlót vitt magával ajándékul az utolsó vitája előtt a Tweede Kamerben. „Hiányozni fog minden, ami ezzel a munkával jár. Ez egy csodálatos munka és hihetetlen megtiszteltetés, és ezek a Kamer-viták a munka szép részei” – mondta a leköszönő miniszterelnök.

A Magyarországnak tett ígéret

Rutte nemrég ígéretet tett arra, hogy ha a NATO főtitkárának választják, 

kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből. 

A holland politikus az Orbán Viktorral tartott találkozón megerősítette a mostani főtitkár, Jens Stoltenberg ígéretét, miszerint mandátuma alatt Magyarországnak joga lesz kimaradni az Ukrajnát támogató NATO-akciókból, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.