BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mark Rutte fontos alkut ajánl Orbán Viktornak

Az Ukrajnát támogató NATO-misszióról egyeztetett a holland kormányfő a magyar miniszterelnökkel. A szinte biztos befutó Mark Rutte írásba is adná a támogatásért cserébe, hogy Magyarországnak nem kell részt vennie az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekben, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását.

Mark Rutte leköszönő holland kormányfő ígéretet tett arra, hogy ha a NATO főtitkárának választják, kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből – írja a Financial Times, amely szerint a politikus így próbálja megszerezni a magyar kormány támogatását.

Orbán Viktor és Mark Rutte
Jó hangulatú tárgyalást folytatott Orbán Viktor és Mark Rutte / Fotó: AFP

Korábban a törökök, a szlovákok és a románok is ellenezték Rutte kinevezését, ám sajtóhírek szerint mára a törökök lemondtak a tervükről, hogy ne az EU-s főtitkár folytassa, Románia pedig képtelen többséget szereznie Klaus Iohannis államfőnek, azaz Rutte szinte biztos befutó.

Ukrán háború: sorsfordító pillanat – a NATO-főtitkár és Orbán Viktor megállapodott egymással

Élőben tudósítottunk Jens Stoltenberg és a magyar miniszterelnök budapesti sajtótájékoztatójáról. A felek tárgyalásán döntés született arról, hogy a magyar kormány nem blokkolja a NATO ukrajnai műveletét, cserében viszont a katonai szövetség tudomásul veszi, hogy Magyarország semmilyen formában nem vesz részt az ukrán háborúban.

A holland politikus az Orbán Viktorral történt találkozón megerősítette a mostani főtitkár, Jens Stoltenberg ígéretét, miszerint mandátuma alatt Magyarországnak joga lesz kimaradni az Ukrajnát támogató NATO-akciókból, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását – ezt írásban is megerősíti.

Rutte szóvivője a lapnak azt mondta, „jól elbeszélgettek" a magyar miniszterelnökkel, akivel abban állapodtak meg, hogy a jövőre koncentrálnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.