BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerika merényletet követett el az Iszlám Állam egyik vezetője ellen

Abdulqadir Mumin az Iszlám Állam szomáliai szervezetének vezetője volt, egyelőre nem tudni, hogy meghalt-e az amerikai légicsapásban.

Az ISIS egyik magas rangú vezetője ellen követett el merényletet az amerikai hadsereg, azt azonban továbbra nem tudni, hogy a terroristavezér életét veszítette a májusban végrehajtott légicsapásban – írja az ABC News.

Abdulqadir Mumin az Iszlám Állam szomáliai szervezetének vezetője / Fotó: AFP

A Pentagon alá tartozó Afrikai Parancsnokság arról tájékoztatott, hogy május 31-én hajtott végre légicsapást Szomália északkeleti részén, az Ádeni-öböltől délre fekvő területen, amely során három, az Iszlám Államhoz köthető fegyveres meghalt. A közleményből az azonban nem derül ki, hogy kik voltak a légicsapás célpontjai.

A lap szerint az egyik célpont Abdulqadir Mumin lehetett, aki az Egyesült Államok szerint az Iszlám Állam szomáliai vezetője.

Ezt az értesülést három amerikai tisztviselő meg is erősítette az ABC Newsnak, a források szerint az ugyanakkor továbbra sem világos, hogy a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) által Mumin néven azonosított terroristavezér meghalt-e a légicsapásban.

Egy negyedik amerikai tisztviselő csak azt erősítette meg, hogy az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetője volt a légicsapás célpontja, de a személy nevét nem kívánta kommentálni.

Az NCTC szerint Mumin a Iszlám Állam szomáliai szervezetének alapítója és vezetője, amely elsősorban az északkelet-szomáliai Puntföld nevű félautonóm területen működik.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.