BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Balázs: keressük az együttműködést az Európai Parlamentben

Orbán Balázs szerint az elhibázott uniós politikáért felelős pártok nem játszhatnak meghatározó szerepet az EU-intézmények vezetőinek kiválasztásában.

„Az elhibázott európai politikáért felelős pártok nem lehetnek meghatározó szereplői a következő időszakra vonatkozó uniós intézményi leosztásnak, valamint az intézményi vezetői pozíciók szétosztásának, Magyarország azokkal keresi az együttműködés lehetőségét, akik hisznek egy szuverén Európában, hisznek abban, hogy új és másfajta európai politikát is lehet folytatni” – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben kedden.  

Kötcse, 2022. szeptember 10.Orbán Viktor kormányfő érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2022. szeptember 10-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j) és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b).MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Orbán Balázs, az uniós tagországok vezetőinek informális munkavacsorája másnapján, magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, az európai parlamenti választáson az európai választópolgárok egy dolgot egyértelművé tettek: nem elégedettek azzal, amilyen irányba Európa az elmúlt öt évben tartott, és nem elégedettek a brüsszeli politikájával. 

Az Európai Parlament 21 magyar képviselője közül tizenegyet ad a Fidesz–KDNP, hetet a Tisza Párt, kettőt a DK–MSZP–Párbeszéd és egyet a Mi Hazánk Mozgalom küldhet. Június 9-én miden idők legnépszerűbb európai parlamenti választása zajlott le Magyarországon, a részvétel bár 60 százalék alatt marad, de ez a 2019-es hasonló adattal összevetésben így is őrült rekord.

„Azok a pártok, amelyek felelősek voltak az elmúlt öt év elhibázott politikájáért, próbálják megkerülni az európai választópolgárok döntését, és egy olyan néppárti, szocialista és liberális koalíciót kívánnak összehozni, amely ellentétes a változás eredményére vonatkozó európai igénnyel“ – mondta. „Mi, magyarok, ezzel nem értünk egyet. Szerintünk az európai elhibázott politikáért felelős pártok nem lehetnek meghatározó szereplői a következő időszakra vonatkozó intézményi leosztás, intézményi vezetői pozíciók meghatározásában” – fogalmazott.

Orbán Balázs elképzelhetőnek nevezte, hogy a következő ciklusban is olyan intézményi vezetése lesz Európának, amelyik háborúpárti, migrációbarát álláspontot foglal el.

Közölte, a formálódó néppárti, szocialista és liberális koalíció egyetért az Európai Unió Bíróságának ítéletével, mely Magyarországot soha nem látott mértékű bírság megfizetésére kötelezte.

Orbán Balázs úgy fogalmazott, hogy keresi az együttműködés lehetőségét az Európai Parlamentben is azokkal a pártokkal, amelyek hisznek egy szuverén Európában, 

hisznek abban, hogy új és másfajta európai politikát is lehet folytatni.

Amelyek hiszik, hogy lehet a migrációval szemben eredményesen küzdeni, lehet egy európai versenyképességet nem lábbal tipró zöldátmenetet megvalósítani, lehet az orosz–ukrán konfliktusban békét teremteni, és lehet Európa gazdasági fejlődését és békés fejlődését biztosító gazdasági modellt létrehozni. 

Kérdésre válaszolva Mark Rutte ügyvezető holland kormányfő NATO-főtitkári jelölésével kapcsolatban emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette: „azt várjuk el valamennyi nemzetközi szervezet vezetőjétől, hogy tisztelje Magyarországot és egyenlő elbánást biztosítson számára minden nemzetközi szervezetben, így a NATO-ban is.”

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.