BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Politico: Széthullóban Scholz kormánya, Németországban is előrehozott választás jöhet

A kérdés nem az, hogy Olaf Scholz kormánya fennmarad-e, hanem az, hogy meddig. Ugyanis nemcsak őt, hanem a teljes koalíciós kormányt szavazták le a vasárnapi választásokon, a német polgárok bizalmatlanságukat fejezték ki Scholz és kormánya felé.

Franciaország után Németországban is előrehozott választásra lehet számítani, és a kérdés nem az, hogy Olaf Scholz kancellár kormánya fennmarad-e, hanem az, hogy meddig. Miközben Emmanuel Macron feloszlatta a nemzetgyűlést, és kiírta az előrehozott választást, Scholz elvonult megmagyarázni szociáldemokratáinak az elmúlt évszázad legrosszabb szereplését, ami egy szövetségi választáson előfordulhatott. Ha Scholz azt hitte, hogy kibújhat a számonkérés alól, valószínűleg téved: ugyanis nemcsak őt, hanem a teljes koalíciós kormányt szavazták le.

Federal Cabinet, Scholz
Széthullóban Scholcz kormánya, Németországban is előrehozott választás jöhet / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„A tény az, hogy a koalíciós kormányt leszavazták, és Olaf Scholznak Macronhoz hasonlóan új választásokat kell kiírnia” – mondta Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke a német közszolgálati televízióban a választások után. Még az erősen baloldali sajtó is azzal kommentálta a választás eredményét, hogy 

ezzel a választók bizalmatlanságukat fejezték ki Scholzék felé, és új választást szorgalmaztak.

Bár egyelőre nem tudni arról, hogy határozott tervek lennének egy ilyen szavazás kiírására, Scholz hárompárti koalíciójának vezető parlamenti képviselői azt mondták a Politicónak, hogy készülnek erre az eshetőségre is. 

Alig két és fél éve, hogy Scholzot megválasztották kancellárnak, kormánya máris törésponthoz érkezett. A belharcok és a sokak szerint pusztán hozzá nem értés által sújtott kancellár a modern német történelem legnépszerűtlenebb kormányát vezeti, és a németek több mint kétharmada elégedetlenségét fejezte ki a koalícióval kapcsolatban. 

A németek több mint 70 százaléka elégedetlen Scholz munkájával.

A koalíción belül is akadnak bőven ellentétek, és ez a feszültség a következő hetekben kiéleződik, amikor a koalíciós pártok megkezdik a 2025-ös költségvetésről szóló tárgyalások utolsó fordulóját. A felek július elejéig szeretnének megegyezni, de mivel minden fél próbálja menteni a politikai vagyonát, valószínűtlennek tűnik a megállapodás. Ha nem sikerül kompromisszumot kötni, a Szabad Demokrata Párt (FDP) kiléphet a szövetségből.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.