BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Titkos arcfelismerő rendszerrel figyelték az utasokat a vasútállomásokon

Az Amazon mesterségesintelligencia-alapú arcfelismerő rendszerét tesztelték több brit állomáson is. Jogi csoportok szerint aggasztó, hogy ezeket az arcfelismerő rendszerrel ellátott kamerákat titokban helyezték ki, az utasok tudta nélkül.

Emberek ezreit figyelhette meg az Amazon mesterségesintelligencia- (MI) alapú arcfelismerő rendszere az Egyesült Királyságban, amit az utazók életkorának, nemének és potenciális érzelmeinek előrejelzésére használtak. Az elmúlt két évben a szigetországban nyolc vasútállomáson tesztelték az MI megfigyelési technológiát térfigyelő kamerákkal, hogy figyelmeztessék a személyzetet biztonsági fenyegetésekre, és hogy csökkentsenek bizonyos típusú bűnözést.

Womans Face With Digital Interface Overlay in Blue Light, arcfelismerő
Titkos arcfelismerő rendszerrel figyelték az utasokat több brit vasútállomáson / Fotó: Northfoto

A brit vasúthálózat fejlesztését végző Network Rail tárgyfelismerést használtak a vágányokon átlépő emberek észlelésére, a peron túlzsúfoltságának megfigyelésére és előrejelzésére, a figyelemfelkeltő viselkedés (futás, kiabálás, gördeszkázás, dohányzás) azonosítására, valamint a potenciális kerékpártolvajok felderítésére – írja a Wired. Ez a tevékenység nem volt bejelentve, titokban történt – ez egyes szervezetek, mint a Big Brother Watch polgári jogi csoport, szerint aggasztó.

A mesterséges intelligencia alkalmazásával végzett megfigyelések bevezetése és normalizálása ezeken a nyilvános helyeken, különösebb konzultáció nélkül, meglehetősen aggasztó lépés

– mondja Jake Hurfurt, a csoport kutatási és vizsgálati vezetője, aki szerint öt-hét kamera vagy érzékelő volt minden állomáson 2023 áprilisától kezdve. Az egyik állomás, a London Euston egy öngyilkossági kockázatot érzékelő rendszert próbált volna ki, de a jogi csoport dokumentumai szerint a kamera meghibásodott, és a személyzet nem látta szükségesnek a cseréjét. Hurfurt szerint a kameratesztek leginkább aggasztó eleme az utasok demográfiai adataira összpontosított: a kamerák képeit felhasználva statisztikai elemzést készíthettek az utasok korosztályáról és a férfi-női demográfiai jellemzőkről, valamint képesek voltak érzelmek elemzésére, mint boldog, szomorú és dühös. 

A felvételek akkor készültek, amikor az emberek átléptek egy virtuális vezetéken a jegysorompók közelében, és azokat az Amazon Rekognition rendszerébe küldték elemzésre.

A mesterséges intelligencia kutatói gyakran figyelmeztettek arra, hogy a technológia nem megbízható az érzelmek kimutatásának kutatására, és egyesek szerint a technológiát nem lehet ilyen kutatásokra használni, mert az érzelmek megállapításához nem elegendő a hang és az arckifejezés.

A Budapest Airportnál is előkészítés alatt van egy FaceBoardinghoz hasonló arcfelismerő rendszer. A FaceBoarding egy olyan biometrikus rendszer, amely az utasok számára lehetővé teszi, hogy kizárólag arcfelismeréssel haladjanak át a biztonsági ellenőrzéseken és kapukon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.