BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna új csodafegyverrel tartaná nyomás alatt a Krím félszigetet – fotók

Ukrajna az új drónhajójával több mint hetven kilométer per órás sebességgel száguldhat a tengeren. Az eszköz elegendő hatótávolsággal rendelkezik ahhoz, hogy célba vegye a megszállt Krím és Oroszország szárazföldi része közötti Krími hidat.

Ukrajna új katonai drónhajót mutatott be: a kamikaze Stalker 5.0 jármű közel hatszáz kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, és 60 lóerős motorcsónakmotorjának köszönhetően 74 kilométer per órás sebességgel száguldhat a tengeren.

Stalker Naval Drone
Fotó: Militarnyi

Ukrán tisztviselők először a Fekete-tengeri Biztonsági Fórumon beszéltek a pilóta nélküli hajóról, amely akár 150 kilogrammos robbanóanyagot is szállíthat. 

Az öt méter hosszú és 1,2 méter széles drónhajó elegendő hatótávolsággal rendelkezik ahhoz, hogy célba vegye a megszállt Krím és Oroszország szárazföldi része közötti Krími hidat

– olvasható a Daily Mail oldalán.

A Starlink műholdas internetterminállal felszerelt hajó élő videóközvetítésre is képes, az eszköz nehezen elérhető helyekre is képes élelmiszert, vizet, katonai és egészségügyi felszerelést szállítani, valamint felderítésre és parti járőrözésre is használható. A cikk emlékeztet, hogy a drónhajó fontos szerepet játszhat az ukrán erők megsegítésében a Dnyeper folyó jobb partján, ahol egyre nehezebbé vált a tengerészgyalogosok utánpótlása hagyományos csónakokkal, miközben megpróbálják megtartani a Krinki hídfőt.

Az orosz haditengerészet kénytelen volt elmenekülni a Fekete-tengerről, miután az ukrán SBU biztonsági szolgálat és a HUR katonai hírszerző ügynökség különböző pilóta nélküli hajók kombinációját használta a legjobb hadihajók elsüllyesztésére.

Márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legmodernebb hadihajóját, a 24 milliárd forintot érő Szergej Kotovot, amely csak 2022-ben állt hadrendbe, a hírek szerint egy kamikaze tengeri drón támadta meg. Egy hónappal a támadás előtt az ukrán védelmi minisztérium által megosztott felvételeken bemutatták, hogyan süllyesztették el a drónhajók a több mint 25 milliárd forint értékű fekete-tengeri Ivanovec hadihajót.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.