BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Norway's Minister of Defense, Bjørn Arild Gram, sits in the back of an F16 aircraft at Bodø airport, Norway, on January 3, 2024, where the final preparations are being made before two Norwegian F-16 aircraft are sent to Denmark to be used in the training of Ukrainian pilots. (Photo by Jan Langhaug / NTB / AFP) / Norway OUT f-16

Még meg sem érkeztek az új vadászgépek, de már azok bevetésével fenyegetőzik Ukrajna

A hétfői hadijelentés mellett a legújabb nyugati fegyverszállítmányok erejével is büszkélkedett az ukrán vezérkar. S bár még meg sem kapták, máris az F–16-os vadászgépek bevetésével fenyegeti Oroszországot Kijev.

Oroszország tudtában van annak, hogy Ukrajna hamarosan F–16-os vadászgépeket és nagy mennyiségű haditechnikát kap partnereitől, és emiatt az orosz hadsereg fokozta harci cselekményeinek intenzitását – írta Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn a Facebookon.

Norway's Minister of Defense, Bjørn Arild Gram, sits in the back of an F16 aircraft at Bodø airport, Norway, on January 3, 2024, where the final preparations are being made before two Norwegian F-16 aircraft are sent to Denmark to be used in the training of Ukrainian pilots. (Photo by Jan Langhaug / NTB / AFP) / Norway OUT f-16
Már nyáron bevetheti nyugati F–16-osait az ukrán légierő / Fotó: AFP

Az ellenség tökéletesen tudatában van annak, hogy partnereink jelentős mennyiségű fegyvert és katonai felszerelést küldenek fokozatosan a közeljövőben. Hamarosan megérkeznek az első F–16-osok is, amelyek megerősítik a légvédelmünket, így az idő nekünk dolgozik, és csökkennek az oroszok esélyei a sikerre

– fejtette ki a főparancsnok. Szerinte ezért az orosz erők parancsnoksága most mindent megtesz a harci műveletek intenzitásának növelésére és azok földrajzi területének kiterjesztésére, hogy az ukrán csapatokat a lehető legjobban kimerítsék, akadályozzák a tartalékok képzését, és az aktív támadó műveletekre való átállást.

A britek kiképezték az ukrajnai harci pilóták első csoportját – nemsokára beülhetnek az F–16-osokba

Több tízezer ukrán katona részesült eddig nagy-britanniai kiképzésben. A napokban elvégezték a brit repülőiskolát az első ukrajnai harci pilóták is.

Az ukrán vezérkar reggel kiadott harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz csapatok a teljes frontvonalon támadnak, az elmúlt 24 órában 123 katonai összecsapás volt, 12 település közelében zajlottak harcok. Emellett Moszkva 45 légi csapást hajtott végre egyebek mellett 66 irányított légibomba bevetésével, és több mint 3500 tüzérségi támadást indított, közöttük 93-at rakéta-sorozatvetőkkel.

A vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta az 527 ezret. 

Az ukrán katonai hírszerzésnél az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondták, hogy a hírszerzés kamikaze drónjai hétfőre virradó éjjel katonai célpontokra mértek csapást Oroszország három régiójában, a Belgorodi, a Voronyezsi és a Lipecki területen. A támadás következményeivel kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van – tették hozzá.

A 22. ukrán gépesített dandár katonái Donyeck megyében, a Bahmuthoz közeli Kliscsijivkánál elfogtak egy orosz T–62-es harckocsit a legénységével együtt – számolt be Vitalij Szokolenko, a dandár sajtótisztje a Facebookon. Az ukrán főparancsnok pedig Facebook-bejegyzésében arról adott hírt, hogy a donyecki régióban a napokban egy ukrán katona egymagában foglyul ejtett négy orosz katonát.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálata közzétette, hogy az orosz támadás 2022. februári kezdete óta az SZBU katonái 1006 orosz harckocsit semmisítettek meg.

A biztonságos betakarítás feltételeinek megteremtése érdekében a mezőgazdasági ágazatban dolgozók továbbra is felmentést kapnak a mozgósítás alól, a védettségüket az eddigi hat hónapról egy évre növelik

– közölte a Tarasz Viszockij agrárminiszter egy hétfői fórumon.

Andrij Kosztyin főügyész nyilvánosságra hozta, hogy csak a megerősített adatok szerint az orosz megszállók több mint 12 ezer civilt, köztük 551 gyereket öltek meg mostanáig a bő két éve tartó háború alatt. Hozzátette, hogy az ukrán hatóságok már csaknem 130 ezer, orosz megszállók által elkövetett háborús bűncselekményt dokumentáltak, köztük 301 szexuális erőszakot.

Ukrajna nyáron kaphatja meg az első F-16-os vadászgépeket

Eddig Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium vállalta, hogy F–16-osokat küld Ukrajnának. Az F–16-osok pilótáit és a földi személyzetet a nyugat-európai országok már hónapok óta oktatják.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.