BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ultraortodox zsidókat is besorozza Izrael

A legfelsőbb bíróság júniusban egyhangúlag úgy döntött, hogy a hadseregnek meg kell kezdenie az ultraortodox férfiak katonai szolgálatra való behívását, megdöntve ezzel a régóta fennálló gyakorlatot.

Az izraeli védelmi minisztérium szerint október óta legalább 9250 izraeli katona sebesült meg, ennek fele 30 év alatti, 70 százalékuk pedig tartalékos. Azt is közölték, hogy körülbelül 37 százalékuk, vagyis mintegy 3600-an mentális problémákkal küzdenek – írja az al-Dzsazíra.

Fotó: AFP

A tárca egyben közölte, hogy az izraeli hadsereg a jövő hónapban megkezdi az ultraortodox izraeli férfiak besorozását. A legfelsőbb bíróság júniusban egyhangúlag úgy döntött, hogy a hadseregnek meg kell kezdenie az ultraortodox férfiak katonai szolgálatra való behívását, megdöntve ezzel azt a régóta fennálló gyakorlatot, amely szerint a zsidó szemináriumi hallgatók mentesülnek a sorozás alól.

Évtizedes probléma

Az ultraortodox Haredi közösség még 1948-ban, Izrael megalakulásakor kapott mentességet a katonai szolgálat alól David Ben-Gurion miniszterelnöktől, remélve, hogy sikerül megőrizni a zsidóság tradícióit. A kezdetben 400 főnek biztosított mentesség nem okozott gondot, azonban a közösségre jellemző magas születésszám mellett egyre nagyobb problémává vált.

Az izraeli társadalom 13 százaléka része a vallási közösségnek, negyven éven belül elérheti a lakosság harmada tartozhat hozzá. A csoport szerint a mentességre azért van szükség, mert a katonai szolgálat a következő generációk identitását rombolná. A Haredi közösség tagjai ugyanis gyakran élnek elszigetelt negyedekben, ahol életüket a vallásnak szentelik.

Sok férfi a közösségen belül ezért nem is dolgozik, hanem inkább adományokból, állami segélyekből és dolgozó felesége béréből él. Ez a közösség bővülésével egyre inkább szúrja a szekuláris vagy kevésbé vallásos izraeliek szemét, akik nem kapnak felmentést a katonai szolgálat és a munka alól, a legfelsőbb bíróság azonban pontot tett az ügy végére.

Izraeli harckocsik mélyen behatoltak Gázavárosba

A fokozott támadás második napján izraeli harckocsik mélyen behatoltak Gázavárosba, ami a Hamász szerint veszélyeztetheti a tűzszüneti tárgyalásokat. A közösségi médiában kedden terjedő felvételeken szamarak vontatta szekereken, matracokkal és egyéb holmikkal megrakott teherautók hátuljára pakolt családok haladtak a város utcáin, hogy elmeneküljenek az izraeli evakuálási parancs hatálya alá tartozó területekről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.